Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Yunanistan'ın temerrüte düşeceği ve daha fazla İspanyol bölgesinin Valencia'yı takip ederek kurtarma paketi isteyeceği endişeleriyle son üç ayın en büyük düşüşünü yaşadı.

Dünyanın en büyük maden firması BHP Billiton Ltd., Çinli bir politika yapıcısının yavaşlayan büyüme uyarısının ardından yüzde 2.8 geriledi. Groupe Eurotunnel SA, kazançlarının, analistlerin tahmin ettiğinin altında kalmasıyla yüzde 5.4 değer kaybetti. En büyük ışıklandırma şirketi Royal Philips Electronics NV ise kârlarının artmasıyla yüzde 4.8 değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Nisan 10'dan beri en büyük gerilemeyi kaydederek yüzde 2.5 düşüşle Londra saatiyle 16:35'te 251.8 puan oldu. Endeks, Avrupa ve Çin Merkez Bankaları'nın ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla parasal politikayı gevşetmesinden sonra 7 hafta yükselerek son 6 yılın üzerindeki en uzun yükseliş periyodunu kaydetmişti.

Kopenhag merkezli Nordea Bank AB'nin kıdemli stratejisti Henrik Drusebjerg, "piyasa bir reality-check geçirdi, bunun sonucunda bazı firmaların verilerindeki yüksek hisse fiyatlarının haklı çıkarılmasını imkansız kıldı" dedi. Drusebjerg sözlerini "Yunanistan'a dair endişeler ve Valencia'nın kurtarma paketi istemesiyle beraber İspanya'daki durum bu 'reality check'in birer parçasıydı - fakat yatırımcılar da, geçtiğimiz hafta ABD'den gelen kötü veriler ve Avrupa'dan genelde gelen hayal kırıcı makro haberlerle birlikte bunlara yaklaşıyorlar" diye tamamladı.

Ulusal endeksler, 18 batı Avrupalı piyasaların hepsinde düşüş yaşadı. Alman DAX yüzde 2.7 gerilerken, Birleşik Krallık FTSE 100'ü yüzde 2 düştü. İspanyol IBEX 35'in düşüşü yüzde 0.4 olurken bu düşüş İtalyan FTSE MIB'de yüzde 2.2 oldu ve ülkenin piyasa regülatörlerinin kısa satış yasağı getirmesinin ardından görülen yüzde 5'in üstündeki düşüşleri biraz daha hafifletti. Yunan ASE'si yüzde 7.1 gerileyerek 2008 yılından beri en büyük düşüşü yaşadı.

Yunanistan'ın, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan uluslararası kreditör troykası, Yunanlılar'ın kurtarma paketine dair sorumluluklarını yerine getirmeyecekleri şüphesi içinde yarın Atina'ya gidecekler.