Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin ithal ettiği malların fiyatları Temmuz ayında, gerileyen akaryakıt ve gıda fiyatlarının bir yansıması olarak, beklenmedik bir düşüş gösterdi ve böylelikle dört ay ard arda düşüş gerçekleştirmiş oldu.

Haziran ayında yüzde 2.4 düşen ithalat fiyatları, Temmuz ayında yüzde 0.6'lık gerileme gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 artması bekleniyordu. Akaryakıt hariç ithalat fiyatları ise yüzde 0.4 ile son iki yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Amerikan şirketleri ve tüketicileri, yavaşlayan küresel ekonominin hammaddelere yönelik talebi azaltmasının etkisi ile maliyet baskılarını daha az hissedebilir. Güçlü dolar da, Fed'in faizleri sıfıra yakın tutmasını sağlıyor ve ABD'li işletmelerin fiyatları sabit tutmaları için imkan yaratıyor.

New York'ta Mizuho Securities USA Inc. başekonomisti Steven Ricchiuto, "Çok fazla petrol dışı fiyat enflasyonu olduğunu düşünmüyorum" dedi ve "Küresel ekonomi yavaşlarken, ürünlerde iskonto olduğunu göreceksiniz" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 44 ekonomistin ithalat fiyatları tahminleri, yüzde 1 düşüş ile yüzde 1.8 artış arasında kaldı.

İthalat fiyatları endeksi, Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan üç adet aylık fiyat endeksi arasında ilkini temsil ediyor. Üretici fiyatları endeksi 14 Ağustos'ta ve tüketici fiyatları endeksi ise ertesi günü açıklanacak.