Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, mayısta işsizliğin geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1,2 puan azalarak yüzde 8,2 olduğunu belirterek, ''İşsizlik oranında görülen yüzde 8,2'lik seviye, 2012 Orta Vadeli Program'da belirtilen yüzde 10,4'lük orandan yüzde 2,2 daha düşük. Net ihracat ile büyüyen ülkemizde, yatırım teşviklerinin de etkisinin görülmesiyle birlikte, önümüzdeki dönemde daha düşük işsizlik oranları göreceğiz'' ifadelerini kullandı.

Bakan Çağlayan, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mayıs dönemi işsizlik verilerini değerlendirdi.

Cari açık ve uluslararası doğrudan yatırım gelişmelerinden sonra istihdamdaki artışın ekonomi alanındaki sevindirici gelişmelere bir yenisini eklediğini ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

''İşsizlik oranında görülen yüzde 8,2'lik seviye 2012 Orta Vadeli Program'da (OVP) belirtilen yüzde 10,4'lük orandan yüzde 2,2 puan daha düşük. 2012'in ilk 5 aylık döneminde işsizlik oranı ortalama yüzde 9,5 oldu. Bu ortalama seviye dahi OVP hedeflerinin bu ay itibariyle altında. Gelecek aylarda açıklanacak işsizlik verilerinin geçen yılki seviyesini koruması durumunda dahi yıllık işsizlik oranı yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşebilecek. Diğer taraftan, işsizlik oranında yakalanan bu iyileşme, 2014 yılı OVP hedeflerimizin de (yüzde 9,9) altında. Önümüzdeki günlerde hükümetimizin Ulusal İstihdam stratejisi ile kalıcı bir iyileşmenin sağlanabilmesi mümkün olabilecek.''

Bakan Çağlayan, geçen yılın ilk 5 ayında işsizlik ortalamasının yüzde 10,7 seviyesindeyken bu yılın aynı döneminde yüzde 9,5 olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

''Avro Bölgesi'nde işsizlik yüzde 11,2, İspanya'da yüzde 24,8, Fransa yüzde 10,1, İngiltere'de yüzde 8,1, ABD'de yüzde 8,2 düzeyinde. Net ihracat ile büyüyen ülkemizde, yatırım teşviklerinin de etkisinin görülmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde daha düşük işsizlik oranları göreceğiz. İlk defa, istihdam hacmimiz 25 milyon kişiyi aştı. Mayıs ayındaki bu oran, 2001 yılı 3'üncü çeyreğinden bu yana görülen en düşük işsizlik oranı.''

Çarkların ihracatla döndüğünü ve Türkiye'nin büyümesine ihracat lokomotifi ile devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, işsizliğin ilacının ihracat olduğunu, ihracatta, cari açıkta, işsizlikte görülen iyileşmelerin kendilerini atalete sevk etmeden, azimle daha iyisini yapmaya yöneltiğini ifade etti.

Çağlayan, işsizlik oranlarında en düşük seviye yakalandığı gibi tarım dışı işsizlik ve genç nüfustaki işsizliğin de en düşük seviyede olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

''İstihdam edilenlerin sayısı önceki aya göre 652 bin kişi artarak 25 milyon 282 bine ulaştı. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 90 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 747 bin kişi arttı. İşsizlerin sayısı önceki aya göre 153 bin kişi azalarak 2 milyon 272 bin kişiye düştü. İşgücüne katılım oranı yüzde 50,5 oldu. Geçen yılın aynı seviyesinde. Ancak bu oran şimdiye kadarki en yüksek seviyesini 2011 Haziran ve Temmuz aylarında yüzde 51,2 ile gördü. Dolayısıyla 2012 yılı içinde Haziran ve Temmuz aylarında bu oranın artmasını bekliyoruz.''