Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin 2012'deki bütçe açığını 1.1 trilyon dolar olarak öngören ABD Kongresi Bütçe Ofisi, Kongre'deki Cumhuriyetçi ve Demookratların harekete geçmemesi hâlinde, 2013'te devreye girecek otomatik harcama kesintileri ve vergi artışının, ülkenin GSYH'sinde yüzde 0.5 daralmaya yol açabileceği konusunda uyardı.

Kongre Bütçe Ofisi (CBO), dünyanın en büyük ekonomisinin önümüzdeki yılın ilk yarısında yüzde 2.9 düşüşeceğini öngördü.

ABD'nin toparlanmasının 2012'de "ılımlı bir seyirde ilerleyeceği" tahmininde bulunduğu raporunda CBO, işsizlik oranının yüzde 8'in üzerinde seyretmeyi sürdüreceğini söyledi. Ancak Ofis, "vergi ve harcama politikalarındaki ciddi değişikliklere" karşı uyararak, mali uçurumun ülkeyi resesyona geri itebileceğine dikkat çekti.

CBO, harcama kesintileri ve verg artışlarının, yıllık bütçe açığını 641 milyar dolara düşürebileceğini, ancak mali sıkılaştırmaların, ekonomik şartları resesyon seviyesine iteceği konusunda uyardı.

ABD'nin GSYH'sinin 2012'nin 4. çeyreği ile 2013'ün 4. çeyreği arasında yüzde 0.5 daralacağını öngören Kongre Bütçe Ofisi'nin raporuna göre, işsizlik de yüzde 9'lara çıkabilir.

Mevcut şartlardaki düzenlemelerin ABD ekonomisini 2013'ün ilk yarısında yıllık bazda yüzde 2.9 daralmaya iteceğini söyleyen CBO, 2013'ün ikinci yarısı içinse yüzde 1.9 büyüme öngördü. Ofis aynı zamanda tüm kesinti ve artışların aynı anda devreye girmeyeceği, "alternatif bir senaryo" önerdi ve bu senaryoda ülke ekonomisinin yüzde 1.7 büyüyeceğini, işsizliğin de yüzde 8 seviyesinde kalacağını belirtti.

CBO, vergi kazançlarındaki yüzde 6'lık artış, harcamalardaki yüzde 1 oranındaki düşüşü değerlendirmeye alarak, 2012'deki bütçe açığını ise 1.1 trilyon dolar olarak öngördü.