Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetleri üzerindeki kontrolünün azalmasıyla, şirketlerin Euro Bölgesi'ndeki zayıf ekonomiler için ödedikleri faizler artarak, euro bloğundaki ayrışmalara dikkat çekiyor.

AMB'nin Pazartesi günü açıkladığı veriler, küçük ölçekli İspanyol şirketlerinin son 4 yılın en yüksek borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya bulunduğunu, Almanya'dakilerin ise rekor düşük seviyelerde seyrettiğini gösteriyor.

Faiz oranlarındaki bu sert ayrışma, güney Avrupalı şirketleri, kuzey Avrupalı rakipleri karşısında avantajsız duruma sokarak, tahvil alımı planlarının görüşüleceği AMB yönetim kurulu toplantısını gölgeliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in kredi notu müdürü David Riley, ayrışmanın derinleştiğine dikkat çekerek, bu trendin bu hızda devam etmesi hâlinde Euro Bölgesi'nde ciddi bir "yeniden siparişlendirme" ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi. Bu durumun euronun temelinde fiyat kırılmalarına neden olduğunu belirten Riley, birliğin dağılmasını da kolaylaştırdığı konusunda uyardı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, finansal fragmentasyonu gerekçe göstererek, bankaların sınır ötesi yatırımlarının ciddi olarak azaltılması ve AMB'nin büyük ölçekli sermaye akışlarının yerini doldurmasını içeren olası adımların  sinyalini verdi. AMB başkanı aynı zamanda "euroyu kurtarmak için ne gerekiyorsa yapılacağı" vaadinde de bulundu; ancak tahvil alımlarını öncelikle kurtarma fonlarının şartlarının kabul edilmesine bağlı kıldı.

Financial Times gazetesine konuşan Avrupa ekonomisti Julian Callow, İspanya gibi derin kemer sıkma önlemleri uygulamak zorunda olan ülkeler için, şirketlerin borçlanma maliyetlerindeki ayrışmaların, durumu daha da zorlaştırdığına dikkat çekti.