Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın Euro Bölgesi kurtarma fonunu desteklemesi, İspanya için tahvil alım programı pazarlığını hızlandırarak, hükümet liderlerinin ve Avrupa Merkez Bankası'nın borç krizini kontrol altına almasını sınavdan geçirecek.

İspanya, hiçbir şart olmadan AMB'nin müdahalesi için bastırırken, Almanya Şansölyesi Angela Merkel daha fazla para vermeye isteksiz yaklaşıyor. Mario Draghi'nin başkanlığındaki Avrupa Merkez Bankası ise yeniden tahvil piyasasına girmeden önce tarafların anlaşmasını bekliyor.

Kriz politikaları için "Süper Çarşamba" olarak nitelenen Çarşamba günkü kararlar, Almanya Yüksek Mahkemesi'nin 500 milyar euroluk kurtarma fonuna ilişkin endişeleri azaltmasının ardından, Kıbrıs Rum kesiminde yarın başlayacak olan Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında İspanya'ya tam kurtarma paketi verilmesi ve kredi hatlarına ilişkin soruların öne çıkacağı tahmin ediliyor.

Artık Avrupa'nın finansal destek bakımından güçlü bir dayanağı olduğunu belirten Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün başekonomisti Pier Carlo Padoan, bunun sorunu çözmediğini, ancak önemli bir ilerleme işaret ettiğini söyledi.

Eurogrup toplantısında aynı zamanda Yunanistan'ın kurtarma paketinin şartlarının kolaylaştırılması ve Kıbrıs'ın kurtarma paketinden kaçma çabaları da tartışılacak.