Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Japon Merkez Bankası'nın (BOJ) önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda parasal genişlemeye gideceğini gösteren bir raporun üzerine son 5 günde ilk kez yükselirken, yen Haziran ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Avrupa vadeli hisseleri, kimyasal üreticisi BASF SE'nin karının tahminleri aşmasının ardından yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saatiyle 15:02'de yüzde 0.4 yükselirken, Nikkei 225 yüzde 1.1'lik tırmanışla kapanışı gerçekleştirdi. Europe Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.2 ilerlerken, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.3 artış kaydetti. Bakır yüzde 1.1 arttı ve petrol Haziran ayından bu yana en düşük seviyesinden yüzde 0.5 yukarı çıktı. Yen yüzde 0.3'e varan düşüşler yaşayarak dolar başına 80.08 oldu ve 25 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye inmiş oldu.

Nikkei gazetesinin haberine göre BOJ, 30 Ekim'de gerçekleştireceği bir toplantıda varlık alım programını 10 trilyon yenden (125 milyar dolar) 90 trilyon yene çıkarmayı planlıyor. Fed, dün yaptığı açıklamada tahvil alımına devam edeceğini ve "ılımlı" bir toparlanma gördüğünü belirtti.

Tokyo merkezli Bayview Asset Management Co. fon yöneticisi Ichiro Takamatsu, "BOJ, Fed ve Avrupa Merkez Bankaları'nın devasa teşvikleri tarafından baskı altında. Eğer BOJ bir müdahalede bulunmayan tek banka olsa yen çok yükselir ve banka da bunun için sorumlu olmak istemiyor" dedi.