Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’a mali hedeflerini yakalayabilmesi için ek olarak 2 sene süre tanınmasına rağmen 31.5 milyar Euro’luk yardım diliminin serbest bırakılmaması piyasalarda belirsizliğe sebep oluyor. Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan meselesini tartışmak için 20 Kasım’da tekrar toplanacaklar. 2013 Eylül ayında seçimlere gidecek Almanya’nın Yunanistan’a ek kaynak ayrılmasına karşı nasıl bir tavır alacağı merak konusu. Hatırlancağı üzere Cuma günü Yunanistan’ın 5 milyar euroluk itfası var. Bu anlamda bugünkü Yunanistan’ın 1 ve 3 ay vadeli ihaleleri yakından izlenecek. ABD cephesinde ise mali uçurumun kongrede görüşülmeye başlanması beklenirken, ayakta kalmak için direnen Yunanistan'a , 2013 Eylül'de seçimlere gidecek Merkel'in tavrının ne olacağı merakla bekleniyor.

Merkez Başkanı Erdem Başçı’nın dünkü açıklamalarının etkisi özellikle kısa ve orta vadeli faizlerde hissedildi. Güne % 6.38 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvil faizinde son 7 günde ilk defa yükselişler yaşandı ve gösterge faiz şu sıralarda % 6.44 bileşik seviyesinden işlem görüyor.

Başçı’nın açıklamaları karşısında da Sepet kur tepkisiz kalamadı ve 2.04 seviyelerine yükselerek Fitch’in not artırımı sonrasındaki kayıplarını geri aldı. Dolar/TL ’de ise TCMB’nin borçlanma faizini aşağı çekebileceği beklentisiyle kayıplar 3. günde de devam ediyor. Dolar kuru 1.80’in üzerine çıktı ve şu dakikalarda 1.8064 seviyesinden işlem görüyor. Yunanistan kaygıları etkisindeki Euro/Dolar paritesinde ise zayıf görünüm sürüyor, parite 1.2669 seviyesinde.

Not artırımı coşkusunun azalmasıyla İMKB, yurt dışı piyasalara paralel hareketini sürdürüyor. Asya ve Avrupa vadeli piyasalardaki satışlar doğrultusunda İMKB 100 güne 162.55 puan düşüşle 71,194 puan seviyesinden başladı. Bankacılık endeksi ise % 0.25 primli seyrediyor. Halkbank’ın ikincil halka arzına odaklanan piyasalarda, banka hisseleri yakın markaj altında.

Dünkü Merkez Bankası Erdem Başçı’nın sözlü müdahalesi sonrası, 20 Kasım'daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından neler bekleneceği sorusuna, Akbank Sabit getirili menkul kıymetler masasından Sercan Kılıçlar, "Ben Merkez Bankası'nın kurdan rahatsızlığını ifade ederek piyasayı yönlendirdiğini düşünüyorum. Zaten konuşmanın hemen ardından kur tepki verdi. Konuşma daha çok ileride sermaye akımlarının devamı halinde adım atılacağını ima ediyor. Dolayısıyla, piyasada Merkez Bankası'nın kur dolayısıyla faizde vereceği tepkinin, hangi seviyelerde olabileceğine ilişkin önemli bir gösterge olmuş oldu. Konuşmanın ardından kurdaki hareket ve son dönemde buralarda hareket ediyor olmasının da etkisiyle, kurun bu seviyelerinde bir aksiyon alınacağını düşünmüyorum. Politika faizi veya bant ile ilgili değişiklik ancak kurdaki değer kazancının artması ile olacaktır" yorumunda bulundu.

Bloomberg HT Araştırma Bölümü
Ayşe İyigündoğdu
aiyigundogdu@bloomberght.com