Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da ekonomik büyüme, yılın üçüncü çeyreğinde, ihracat ve hanehalkı harcamalarının artmasının etkisi ile, ekonomistlerin tahminlerinden daha az yavaşladı.

Almanya'da gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın üçüncü üç aylık döneminde yüzde 0.2 arttı. Büyüme ikinci çeyrekte yüzde 0.3 seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg'in anketine katılan 46 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 0.1 büyümesi bekleniyordu. Fransa'da GSYİH üçüncü çeyrekte yüzde 0.2 arttı. Beklenti büyümenin sıfır çıkması yönündeydi.

Avrupa'nın iki büyük ekonomisinin beklenenden daha iyi büyüme rakamı açıklaması, Euro Bölgesi'nin resesyondan kaçınabileceği beklentilerini artırdı. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi, Euro Bölgesi üçüncü çeyrek GSYİH rakamını TSİ 12:00'de açıklayacak. İkinci çeyrekte yüzde 0.2 düşen Euro Bölgesi GSYİH'sının, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, üçüncü çeyrekte yüzde 0.1 daralması bekleniyor.

Milano'da Sanpaolo SpA ekonomistlerinden Annamaria Grimaldi, "Alman ekonomisi oldukça güçlü" dedi ve "Kriz şimdilerde Almanya üzerindeki etkisini gösteriyor. Herşey, dördüncü çeyrekte, daha da yavaşlamayı ya da hatta daralmayı işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Alman istatistik ofisi, ekonomideki genişlemenin ihracat, inşaat ve hanehalkı ve kamu harcamaları tarafından yönlendirildiğini kaydetti. Şirketlerin ekipman yatırımları ve stoklar düştü. Geçen yılın aynı dönemine göre, ekonomi, çalışma günlerine göre düzeltilmiş rakamla, yüzde 0.9 genişledi. İstatistik ofisi üçüncü çeyrek GSYİH'nın detaylı rakamlarını 23 Kasım'da açıklayacak.