Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

HSBC Holdings Plc; Ping An Sigorta'daki hisselerini 9.4 milyar dolara taylandlı milyarder Dhanin Chearavanont'un Charoen Pokphand'ine satma konuşunda anlaşmaya vardı. Avrupa'nın piyasa değeri ile birinci sırada olan bankası bu kararı sermayesini desteklemek ve karlılığını artırmak adına aldı.

Londra merkezli HSBC'nin açıklamasına göre Dhanin'ne ait Charoen Pokphand Group Co. Çin'in en büyük ikinci sigorta şirketindeki yüzde 15.6'lık pay için hisse başına 59 Hong Kong doları ödedi; bu ise İngiliz Bankası'na 2.6 milyar dolar kar olarak geri dönecek. Hong Kong işlemlerinde Ping An hisseleri yaklaşık 3 ayın yükseğine sıçradı.

Satış, HSBC Tepe Yöneticisi Stuart Gulliver tarafından elden çıkarılan 37. yatırıma işaret ederken Gulliver, Bank of Communications Co.'daki yatımları ile Çin'de kalmayı sürdüreceklerinin altını çizdi. Deng Xiaoping'in 1979 yılında kapılarını yabancılara açmasının ardından ülkeye giren ilk majör yabancı yatırımcı olan Dhanin'in Charoen'i geçtiğimiz 10 yıl içinde yılda ortalama yüzde 19 genişleyen sigorta piyasasına erişim sağlayacak.

Hong Kong merkezli CCB International Securities Ltd. analisti Adam Chan konuya dair yaptığı açıklamada “Ağır ama emin adımlar... Stuart Gulliver ticari bankacılığın çekirdek gücüne geri is dönerek yeniden odaklanıyor. Gulliver, 18 ay önce hazırladığı stratejiyi uygulayarak gerekli olduğunda zor seçimi yapıyor." yorumunda bulundu.