Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, büyüme rakamlarına ilişkin, yıl sonu beklentilerinden bir sapma meydana gelmeyeceğini belirterek, ''Ülkemiz büyümeyi daha da artıracak her türlü enstrümana sahiptir. Önemli olan bu enstrümanları, her şeyi hesaba katıp, doğru zamanda kullanmaktır'' dedi.

Bakan Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın üçüncü üç aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 1,6 oranında arttığını, Ekim ayı Sanayi Üretim Endeksi'nin ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 oranında azaldığını ifade etti.

Bu yıl ekonomik anlamda ana amaçlarını, istikrarı tesis etmek ve büyümenin kalıcı olmasını sağlamak olarak açıkladıklarını hatırlatan Ergün, bu amaçlar doğrultusunda politikalarını riskleri azaltacak ve dış şoklara karşı direnci artıracak şekilde tasarladıklarını belirtti. 2010 ve 2011 yıllarından üst üste yaşanan yüksek büyüme sonrasında gelişmiş ülkelerdeki sorunları öngörerek büyüme tahminlerini makul seviyelere çektiklerini ve bunu da Orta Vadeli Program (OVP) aracılığıyla kamuoyu ile de paylaştıklarını anımsatan Ergün, işler iyi giderken özel sektörün ve böylelikle Türkiye'nin büyük riskler almasını, işler tersine döndüğü zaman ise iş dünyasının yeni krizlere maruz kalmasını önlediklerini bildirdi. Ayrıca; tüketicilerin yükümlülüklerini de dikkatle izlediklerini ve çok aşırı borçlanmadan caydıracak adımlar attıklarına işaret eden Ergün, böylelikle gelecek dönemde doğabilecek sosyolojik risklerin de önüne geçtiklerini vurguladı.

''Açıklanan veriler beklentilerimizin çok dışında değil''

Attıkları tüm bu adımlar sayesinde Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde büyürken, ekonomik riskleri en aza indirdiğine dikkati çeken Bakan Ergün, şunları kaydetti:

''Nitekim yakın coğrafyamızdaki ülkeler hala olaylar karşısında nasıl bir adım atacağını bilemezken, Türkiye üç yılı kapsayan ekonomik programını açıklamış ve uygulamaya başlamıştır. Üstelik birçok ekonomi günü kurtarmaya çalışırken, Türkiye uzun vadeli yapısal reformlarını hızlandırmıştır. Türkiye bu süreçten daha güçlü çıkacaktır. Bugün açıklanan veriler de beklentilerimizin çok dışında gerçekleşen veriler olmamıştır. Beklentilerimizi oluştururken son çeyreğin üçüncü çeyrekten daha iyi olacağını ve Türkiye'nin yıl sonu itibariyle bölgesinde en hızlı büyüyen ülkelerden olacağını belirtmiştik. Yıl sonu beklentilerimizde bir sapma meydana gelmeyecektir. Bu görüşümüz hala geçerlidir.''

Bakan Ergün, sanayi üretimi verilerini değerlendirirken Ekim ayında meydana gelen tatiller de göz önüne alınarak takvim etkisinden arındırılmış rakamlara odaklanmanın daha doğru olacağını ifade ederek, Kasım ve Aralık rakamlarının daha iyi geleceğini vurguladı.

Üçüncü çeyrekte de ülke büyümesinin belirleyicisinin net dış ticaret olduğunun görüldüğünü belirten Ergün, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Bu başarı Türkiye'nin ticari ilişkisinin yoğun olduğu tüm ülkelerin büyüme beklentileri aşağı yönde revize edilmesine rağmen yakalanmıştır. Bu dönemde ihracatı artıracak ve tasarruf açığımızı azaltacak önlemler başarıyla uygulanmış ve Türkiye kırılganlıklarını azaltarak ciddi bir potansiyel güç kazanmıştır. Nitekim bu yılın ilk 9 ayında cari açığın milli gelire oranı yüzde 7'nin de altına inmiştir. Ülkemiz büyümeyi daha da artıracak her türlü enstrümana sahiptir. Önemli olan bu enstrümanları, her şeyi hesaba katıp, doğru zamanda kullanmaktır. Türkiye makro ekonomik dengeleri ve istikrarı koruduğu müddetçe güçlü büyümeye ve refahını artırmaya devam edecektir.''