Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İstifa niyetini belirtmesiyle piyasaları şaşırtan İtalyan Başbakanı Mario Monti, yatırımcıların, hükümetinin İtalyan piyasalarında çalkantılara neden olacak şekilde istifa etmesinden korkmaması gerektiğini savundu.

İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi'nin teknokrat Monti hükümetinden desteğini çekmesi üzerine Monti'nin 8 Aralık'ta istifa niyetini açıklamasının ardından İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizleri 4 ayın en büyük sıçramasını yaptı. Ülkenin 10 yıllık borçlanma maliyeti 29 baz puanlık artışla yüde 4.82'e tırmanırken, FTSE MIB Endeksi yüzde 2.2 düştü.

Monti, Oslo'da düzenlediği basın konferansında piyasanın tepkisinin kontrol altında tutulacağını ve yatırımcıların korkmamasının gerektiğini söyledi. İtalyan başbakan Parlamento'nun bu ayın sonlarına doğru bütçe planını kabul etmesinin ardından istifa edecek ve genel seçimlerin de Şubat gibi daha erken bir tarihte olması bekleniyor.

Piyasanın tepkisini anladığını ancak gelişmelerin "dramatize" edilmemesi gerektiğini ifade eden Monti, "İtalya'daki seçimlerin kanımca AB odaklı, yüksek sorumluluğa sahip be İtalya'nın şu zamanki büyük çabalarıyla uyumlu bir koalisyon hükümeti kuracağına eminim" dedi.