Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin'de üretimin Kasım ayında rekor seviyeye çıkması ve fiyatların son yedi haftanın en yüksek seviyesine çıkmasının bazı yatırımcıları Fed toplantısı öncesi satışa yönlendirmesi ile birlikte son üç günde ilk kez düştü.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.4 düşerek ton başına 8,102 dolara kadar düştükten sonra, Seul saatiyle 14:35'te 8,112 dolara geldi. Metal dün 8,159 dolar ile 19 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Kalay dün son sekiz ayın zirvesine ulaştıktan sonra bugün yüzde 1.3 düşerek ton başına 22,800 dolara geriledi.

Dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin'de rafine bakır üretimi Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 531,000 tona çıktı. Bu, Ekim ayındaki önceki rekor olan 520,000 tonun yüzde 2.1 üzerinde.

Tokyo'da emtia brokerı Kazuhiko Saito, "Çin'de yükselen üretim bakırr ithalatını yavaşlatmalı," dedi ve "beklenenden daha düşük çıkan yeni yuan kredileri ve Çin'de ihracatın geçen ay beklenenden daha az artması, toparlanma konusunda biraz fazla iyimser olduğumuzu gösterdi" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Fed politika yapıcıları bugün iki gün sürecek toplantılarına başlıyor. Fed toplantının yarınki bölümünde ekonomik büyüme, işsizlik, enflasyon ve faizlerdeki güncellenmiş projeksiyonlarını açıklayacak. ABD aşkanı Barack Obama, dün Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner ile görüşmesinin ardından yaptığı konuşmada, Kongre'deki Cumhuriyetçilere vergiler ve bütçe konusundaki işbirliği teklifini genişletti.

Bakır, Çin'de yeni liderliğin ekonomik büyümeyi destekleyeceği beklentisi ile bu yıl halen yüzde 6.7 yukarıda. Mart vadeli bakır, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, fazla değişmeyerek ton başına 57,920 yuana (9,292 dolar) geldi.

Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.2 gerileyerek pound başına 3.6985 dolara geriledi. Londra'da, kurşun ve aluminyum da değer kaybetti.