Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmiş ekonomilerdeki kemer sıkmaların artık büyümeyi finansal krizin en kötü zamanlarındaki kadar olumsuz etkilemeyebileceğini söyleyen Uluslararası  Para Fonu (IMF), yine de hükümetlerin sert ve ani kesintiler konusunda dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

IMF, ekonomik kriz döneminde tavsiye ettiği kemer sıkma programlarının maliyetinin beklenenden fazla olmasından ötürü Ekim'de sert eleştirilerin hedefi hâline gelmişti.

Bu konuyu değerlendiren ve ilk tavsiyelerini hâlâ savunan IMF başekonomistleri Olivier Blanchard ve Daniel Leigh, kemer sıkmaların en kötü etkilerinin artık ekonomilerin toparlanmaya başlamasıyla azaldığını söyledi.

Fonun Ekim ayında yayınladığı raporu borç krizindeki Avrupa ekonomilerindeki kemer sıkma programlarının eleştirilmesine neden olarak, IMF'nin Euro Bölgesi krizindeki kemer sıkma tavsiyelerini bir miktar gevşetmesi durumunda bırakmıştı.

Şimdi, Yunanistan  ve diğer borç krizindeki ekonomileri çok hızlı bütçe kesintileri yapmaya zorlamanın büyümeyi olumsuz etkileyecek olduğunu kabul eden IMF, Portekiz'de mali açık hedeflerinin gevşetilmesi örneğini verdi.

Bazı ekonomistlerin IMF'nin ilk raporundaki metodolojisini sorgulaması üzerine Blanchard cve Leigh, tahmincilerin mali çarpanların, kısa ve uzun vadeli eskilerini hatalı değerlendirdiğini söyledi.