Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alüminyum devi Alcoa Inc.'in en büyük gelişmiş ekonomilerde daha güçlü talep öngörmesi ve Credit Suisse Group AG'nin de Çin'in otomobil piyasasının büyüyeceği tahmininde bulunmasıyla gelişen piyasa hisseleri 4 gündür ilk kez kazanç sağladı.

Çin'in en büyük metal üreticisi Aluminum Corp. of China Ltd., Alcoa'nın beklentinin üzerinde satış rakamları açıklaması sonrasında 8 ayın zirvesine tırmandı. Toyota Motor Corp.'un Çinli ortaklarından Guangzhou Automobile Group Co. Haziran'dan bu yana en büyük sıçramasını kaydetti. Zoomlion Heavy Industry Science&Technology Co., bir gazetenin şirketin satışlarını sorgulayan isimsiz bir mektup almasının ardından yüde 6.6 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 kazançla 1,071.24 puana çıktı. ABD'nin en büyük alüminyum şirketi Alcoa Inc., Çin'in ekonomisinin sıçramasıyla küresel alüminyum taleplerinin 2013'te yüzde 7 artacağını öngördü. Alcoa'nın CEO'su Klaus Kleinfeld, Brezilya, Hindistan ve Rusya'da da tüketimin artmasını bekliyor.

Çin ekonomisinin dibe vurduğu ve küresel ekonominin motoru olacağına dair iyimserliğin arttığına dikkat çeken Manulife Asset Management Co.'nun hisse senedi yatırımları direktörü Jintana Mekintharanggur, bunun emtia ürünleri ihracat artışları Çin'den gelen taleplere bağlı olan gelişen piyasalara yardımcı olacağını söyledi.

Vietnam'daki VN Endeksi 2 Kasım'daki en düşüğünden yüzde 21 oranında ralli yapmasının ardından yüzde 1.4 yükseldi. Hang Seng China Enterprises Endeksi, yuanın dolar karşısında 19 yılın zirvesine tırmanmasının ardından yüzde 1 yükselerek haftanın en büyük kazancını sağladı. Filipinler Borsası yüzde 0.7 tırmanarak rekora yöneldi.