Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Washington'ın bütçe açığını aşağı çekme hedefiyle aldığı bazı kemer sıkma kararları, Amerikalılar tarafından hissedilmeye başlandı. İstihdam vergisi artışının, büyüme karşısında ciddi zorluk oluşturması bekleniyor.

Yüksek federal vergilerin etkisiyle ABD genelinde geçtiğimiz haftaki maaş çekleri azalırken, işçiler de harcamalarında kesintiye gitti. Bu trendin ekonomiyi bu yıl olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.

Vergilerin ardından elinde az para kalan çalanlar, bu parayı bir restaurantta harcamayacaklarını söylüyor. Yüzde 2 isithdam vergisi kesintinin ardından haftalık maaşı 30 dolara gerileyen çalışanlardan biri olan Ben DeCastro, yüksek vergilerin insanların harcamalarını azaltacağını söyledi.

Çalışanlar, maaşlarında ciddi bir düşüş olduğunu ve bunu hissettiklerini ifade ederken, ekonomistler de istihdam vergisinin hanehalkı gelirlerini bu yıl 125 milyar dolar aşağı çekeceğini öngörüyor. Bazı Amerikalılar emeklilik hesapları ya da diğer tasarruf hesaplarına katkılarını azaltma yolunu tercih etse de, çoğunluğun harcamalarını kısacağı düşünülüyor.

Yalnızca bunun bile ekonomik büyümeyi bu yıl yüzde 0.6 aşağı çekebileceğini belirten JP Morgan ekonomistlerinden Michael Feroli, büyüme karşısındaki zorlukların farkedilir olacağını söyledi.