Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un görevindeki ilk yıl karnesi, kredi derecelendirme kuruluşları ve yatırımcıların yakın takibinde olacak.

İspanya'nın bu ay açıklayacağı bütçe açığı, Madrid hükümetinin, kurtarma ile burun buruna geldiği 2012'de bütçe açığını ne kadar azalttığını ortaya koyacak. İspanya'nın 10 yıllık borçlanma maliyetleri Temmuz'daki zirvesine 200 baz puan uzakta seyrederken, 2 kredi derecelendirme kuruluşu İspanya'nın kredi notunu çöp kademesinin yalnızca bir seviye üzerinde değerlendiriyor ve yeni bir indirim ülkeyi, bazı yatırımcılar için çok riskli konuma getirebilir.

İspanya'nın bütçe açığı rakamlarının çok önemli olduğunu belirten Londra'daki Royal Bank of Scotland Group Plc'nin kıdemli sabit getirili varlık stratejistlerinden Harvinder Sian, 2012'deki gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 8'i civarındaki bütçe açığının kredi notu indirimine neden olabileceğini söyledi. Sian, RBS'in öngörüsünün ise bütçe açığının yüzde 7.5'lerde olduğunu ifade etti.

Bütçe açığı şüpheleri devam ederken Rajoy bugün Madrid'de yapacağı konuşmasında İspanya'da geçtiğimiz yıl uygulamaya koyduğu 5 tur harcama kesintisi ve vergi artışlarını savunacak. Öte yandan kemer sıkma programları, ülkenin bütçe açığını Avrupa Komisyonu'nun hedefine henüz çekmeyi başaramadı ve Madrid hükümeti bu yıl da hedefini tutturamayacak gibi görünüyor.