Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına kur savaşları damga vurdu. Dünyanın en büyük sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerinden oluşan grup, toplantı sonunda yayınladıkları bildiride piyasa tarafından belirlenen kur sistemine ve kur esnekliğine bağlılıklarını ifade etti.

G-20 maliye şeflerinin bildirisinde "Rekabetçi devalüasyondan kaçınacağız. Rekabetçi amaçlarla kuru hedeflemeyeceğiz" ifadeleri yer aldı.

Grup aynı zamanda kurumsal vergi kaçakçılığının caydırılmasına yönelik işbirlikçi adımlar atma sözü verdi.

Bildiri genel olarak geçtiğimiz haftanın başında en zengin 7 ekonominin üye olduğu G-7'nin, kurun piyasa tarafından belirlenmesine izin verilmesi ifadelerini tekrarlamıi oldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Pierre Moscovici, tüm üye ülkelerin kur savaşına girmeyi reddettiğini söylerken, Hindistan Merkez Bankası Başkanı Duvvuri Subbarao da "Bir ülke para birimini zayıflatırken, bir başkası da karşı saldırıya geçerse, herkes kötü niyetli bir döngü içine girer. Kur savaşları da bu nedenle küresel olarak standart altı bir uygulamadır" dedi.

Açıklama metninin büyük ihtimalle ekonomisini desteklemeye çalışan Japon yetkililere "istenilen" bir yen seviyesine işaret etmemelerini amaçladığını söylen Londra'daki ING Groep NV'nin Döviz stratejileri müdürü Chris Turner, yen önümüzdeki haftanın başlarında değerlense de, sonradan dolar karşısında 93.50 düzeylerinden yeniden 100'e doğru gevşemeye başlayacağını öngördü.