Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya'da seçim sonuçlarının bir çıkmazı işaret etmesinin ardından Avrupa'da borç krizinin daha da kötüleşeceği endişesi yeniden alevlenirken, İtalyan hisseleri ve tahvilleri geriledi ve ülkenin temerrüde karşı sigorta oranları son 1 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

FTSE MIB Endeksi Roma saatiyle 13:17'de yüzde 4.6 gerilerken ülkenin en büyük bankaları UniCredit SpA ve Intesa Sanpaolo SpA en azından yüzde 8 düştü. 10 yıllık İtalyan tahvil faizleri yüzde 4.93'e kadar tırmanmasının ardından yüzde 4.78 oldu. Temerrüde karşı sigorta (CDS) 43 baz puan yükselerek 293'e çıktı ve 11 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Seçim sonuçlarının askıda bir parlamentoya işaret etmesiyle İtalya, Başbakan Mario Monti liderliğinde gerçekleşen 15 aylık kemer sıkma politikasını döneminin etkilerinin silinmesi tehdidiyle karşı karşıya kaldı. ABD ve Japonya'nın ardından dünyanın en büyük 3. borçlu ülkesi İtalya 2001 yılından bu yana 4. resesyonunu yaşıyor.

Londra'da bulunan Rabobank International kıdemli Döviz stratejisti Jane Foley, "Geçtiğimiz yılın keskin ekonomik daralması göz önüne alınırsa seçmenlerin daha fazla reforma yönelik şüpheli olmaları çok da şaşırtıcı değil. Fakat bu olmadan da yatırımcılar, İtalya'nın rekabet edebilirliği ve büyüme potansiyeline yönelik şüphelerini sürdürmeye devam edecek" yorumunda bulundu.