Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupalı liderler, Güney Avrupa'daki resesyon ve artan işsizliğin, borç krizinin Euro Bölgesi'nin en büyük başağrısı olarak değerlendirilmesini kenara itmesi ile birlikte, ekonomik kelepçeleri gevşetmeye hazırlanıyor.  

Bugün Brüksel'de başlayan ve iki gün sürecek Avrupa Birliği liderler zirvesi, açıklama taslağına göre, ulusal bütçelerin "yapısal" değerlendirmeleri için planları onaylayacak. Bu söylem, Fransa, İspanya ve Portekiz'e bütçe açıklarını azaltmaları için fazladan zaman verileceğini ima ediyor.

Bloomberg News tarafından elde edilen açıklama taslağında, "yapısal anlamda dengeli bütçelere yönelik önemli ilerleme sağlandı ve bu ilerleme devam etmeli," denildi ve odaklanmanın "büyüme dostu mali konsolidasyon" üzerinde olacağı vurgulandı.

Avrupalı liderler, dengeli bütçelerin hedef olarak kaldığı 2012 yılının ortasından bu yana borçlanma maliyetlerini düşüren yatırımcıları ikna etmek için hazırlanan söylem değişikliğini perdeliyorlar. Göreceli sakinlik, geçen ay İtalya'daki sonuçsuz seçimler tarafından bozuldu. Borç krizinde diğer önemli dönemeç, dün itlanda'nın 2010'daki kurtarmadan bu yana ilk kez 10 yıl vadeli tahvil satması ile geçildi.

Sonuç olarak, Brüksel, Berlin ve Paris'teki liderler, dün yaptıkları açıklamada, sonraki borç sorunlu ülke olan Güney Kıbrıs'a yardım paketi konusunun zirvede görüşlemeye ihtiyaç duyulamayabileceğini kaydettiler. Bu konu yarın saat 17:00 civarında başlayacak ayrı bir oturumda, Euro Bölgesi maliye bakanlarınca görüşülecek.