Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eurogrup'un haftasonu açıkladığı Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketi, banka mevduatlarına vergi şartı getirerek daha önce öngörülmemiş bir uygulamaya işaret etti. Mevduat vergisi şartı Pazartesi günü Avrupa'daki finansal piyasaları alabora etti.

Güney Kıbrıs ve Euro Bölgesi yetkilileri, küçük tasarrufçuların yükünü azaltmak için, 100,000 euronun altında mevduata sahip olanlara yüzde 6.75, üzerindekilere de yüzde 9.9 vergi getirilmesini öngören şartı gevşetmeye çalışıyor.

Güney Kıbrıs'ın 56 üyeli parlamentosu bugün bankalarda uygulanacak olan mevduat vergisini oylayacak. Ancak verginin onaylanması ihtimali düşük görülüyor ve liderlerin, tasarının reddedileceğinden emin görünmesinden ötürü oylamanın Salı günü yapılıp yapılamayacağının dahi belirsiz olduğu düşünülüyor.

Reuters Haber Ajansı'nın haberine göre, Güney Kıbrıs Hükümeti sözcülerinden Christos Stylianides, resmi radyoya "Plan geçmeyecek gibi görünüyor" dedi.

Oylama daha önceden de 2 kez ertelendi. Parlamentodaki 3 parti direk olarak vergiyi desteklemeyeceklerini ifade ederken, yönetimin koalisyon ortağı olan 4. parti mevcut hâliyle böyle bir vergiye destek veremeyeceğini açıkladı.

Stylianides, Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiades'in Rusya başkanı Vladimir Putin ile görüşebileceğini de not düştü.