Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası eski başkanı Jean-Claude Trichet, Japonya Merkez Bankası'nın büyümeyi yeniden canlandırma konusunda sınırlı bir güce sahip olduğunu söyledi.

"Önemli olan yapısal reformlar" ifadelerini kullanarak, Japonya Merkez Bankası'nın tek başına sorumluluğu yüklenemeyeceğine dikkat çeken Trichet, Çarşamba günü Hong Kong'ta Credit Suisse tarafından düzenlenen Asya Kalkınma Konferansı'nda konuştu. Trichet, "Benim kanaatim Japonya'nın asıl sorununun nüfus olduğu yönünde. Nüfus çok, çok, çok büyük bir problem" dedi.

Resmi olarak görevine bugün başlamaya hazırlanan Japonya'nın yeni merkez bankası başkanı Haruhiko Kuroda, büyümeyi desteklemek ve 15 yıldır deflasyonun pençesinde kıvranan dünyanın en büyük 3. ekonomisine yeniden enflasyon getirmek için daha agresif para politikası vaad etti. Ancak Kuroda'nın karşısında yaşlanan nüfus, artan ithal enerji bağımlılığı ve istihdam piyasası esnekliğindeki kısıtlamalar gibi önemli engeller bulunuyor.

Trichet, dün BOJ başkanlığı görevinden para arzını desteklemenin deflasyonu sonlandırmak için yeterli olmayacağını söyleyerek ayrılan Masaaki Shirakawa'ya büyük saygı duyduğunu dile getirdi. 2003-2011 yılları arasında AMB başkanlığında bulunan Trichet koltuğunu geçtiğimiz Temmuz'da "euroyu korumak için ne gerekirse yapacağını" söyleyen Mario Draghi'ye devretmişti. Kuroda da tıplı Draghi gibi, bu kez deflasyon konusunda benzer ifadelerle BOJ başkanlığına yürüyor.

Yen bu yıl dolar karşısında, büyük oranda Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin parasal genişleme vaatleriyle yüzde 9 değer kaydetti. Japon yeni bugün Tokyo saati ile 11:28 itibariyle 95 düzeyinden işlem görüyor. Japon hisse senedi piyasası bugün tatil sebebiyle kapalı.

Japonya'nın eski merkez bankası başkanı Shirakawa  Tokyo'da verdiği son basın konferansında, para tabanı ve tüketici fiyatlarındaki büyüme arasında bir bağ olmadığını savunarak, "Para politikasının elbet görevi var; ancak büyüme ve rekabetliliği desteklmeke daha geniş kapsamlı kurumsal hamleleri gerektiriyor" dedi.

Kuroda ise geçtiğimiz hafta en kısa zamanda da ekstra teşvikleri devreye sokmaya çalışacağını söyledi.