Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, Güney Kıbrıs bankalarına sağladığı acil durum kredilerini devam ettirip ettirmeme kararını, ülkenin kurtarma paketine ilişkin net bir görüntü olmamasından ötürü erteledi.

Konuya dair bilgiye sahip 2 kaynak, AMB'nin Güney Kıbrıs'taki banka tatilinin önümüzdeki haftaya uzayacağını önceden tahmin ettini söyledi. Bu da politika yapıcıların, Fankfurt'taki ay ortası toplantılarında Güney Kıbrıs bankalarına verdiği Acil Likidite Desteği'ni (ELA) uzatma ya da durdurma konusunu oylama gerekliliğini ortadan kaldırıyor.

Erteleme, Güney Kıbrıs hükümeti ve Euro Bölgesi maliye bakanlarına ülkenin bankacılık sektörünün iflasını önleyecek bir anlaşmada uzlaşabilmeleri için 5 gün daha veriyor. Kaynaklar, AMB'nin siyasi bir karar alınmadan iflası tetikleyebilecek bir hamlede bulunma niyetinde olmadığını vurguladı.

Güney Kıbrıslı bankalar, Haziran'da ülkenin 3 büyük reyting kurumu tarafından kredi notunun çöp seviyesine indirilmesinin ardından AMB'nin düzenli refinansman operasyonlarına girişlerini kaybetmelerinden bu yana ELA programı ile fonlanıyor.

ELA kredilerini onaylayan AMB Ocak'ta programı 2 ay uzattı ve Mart ortasında da konuya ilişkin yeni bir karar alacaktı.

Güney Kıbrıs parlamentosu dün Euro Bölgesi maliye bakanlarının kurtarma paketi karşılığında talep ettiği 5.8 milyar euroluk katkı payını karşılamak için planlanan banka vergisini reddetti.

AMB'nin bir yandan siyasi gelişmeleri bekleme konusunda istekliliğini ortaya koyarken, diğer yandan Güney Kıbrıs'ın merkez bankalarının kendini fonlamayı sürdüremeyeceğini beklememesi gerektiğini vurguladığını belirten AMB Yönetim Kurulu üyelerinden Joerg Asmussen, Alman Die Zeit gazetesine verdiği röportajında Avrupa Merkez Bankası'nın acil durum kredilerini yalnızca borçlarını geri ödeyebilecek olan bankalara verdiğini not düştü.

Asmussen, Güney Kıbrıslı bankaların borçlarını ödeme yeteneğinin, kurtarma paketi konusundaki belirsizlikten ötürü şu an bilinemediğini söyledi.