Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz işlemlerinin günlük hacmin yüzde 1.5'i hiçbir zaman aşmadığını söyleyen İsviçre Merkez Bankası, piyasalardaki sapmaları önlemeye çalıştıklarını savundu.

Sağduyulu ve piyasa dostu bir tutuma sahip olduklarının altını çizen İsviçre Merkez Bankası Yönetim Kurulu Alternatif Üyesi Dewet Moser, işlemlerin zamana yaydırıldığını anlattı. Moser, Uluslararası Takas Bankası'nın verilerini temel alarak, SNB'nin FX işlem hacimlerinin hiçbir para birimi için hiçbir zaman yüzde 1.5'i aşmamış olduğunu vurguldı.

İsviçre Merkez Bankası, 2011'de İsviçre'yi düşüşten korumak amacıyla Euro/İsviçre frankı'na getirdiği 1.20 frank tavanını uygulamak için 2012'de 188 milyar İsviçre frankı harcadı. Bu rakam ülkenin döviz rezervlerini Aralık itibariyle 427.4 milyon franka yükseltti. SNB'nin geçtiğimiz yıl sonundaki döviz rezervlerinin yüzde 49'unu euro oluşturdu. Bu rakam Haziran'da yüzde 60 seviyelerindeydi.

Müdahalelerin özellikle kısa vadede euro bazında ağırlıkları değiştirerek, merkez bankasını "ihtiyatlı" bir şekilde istenilen seviyelere çekmek üzere hamlelerde bulunmaya zorladığını belirten Moser, "Bu rakamlar çok yüksek meblağlar olduğundan, bizim dövizi etkileyip etkilemediğimizi sorgulamak anlaşılır bir şey. Ancak böyle bir durum yok" dedi.