Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, Güney Kıbrıs'ın başarısız kurtarma paketinin Avrupa'daki borç krizi endişelerini derinleştirmesi ve riskli varlık taleplerini azaltmasıyla 5. haftasında da değer kaybetti. Asya paraları, Haziran'dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti.

Avrupa Merkez Bankası dün Güney Kıbrıs hükümetinin mevduat vergisi şartını reddetmesinin ardından ülke bankalarının acil durum fonlarını 25 Mart'ta kesebileceğini söyledi. Yabancı yatırımcılar bu haftanın ilk 4 gününde Tayvan, Güney Kore ve Tayland hisselerinden 2.4 milyar dolarlık çıkış yaptı. Asya'da yen hariç en çok işlem yapan 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Asya Dolar Endeksi 15 Mart'tan bu yana yüzde 0.12 düştü.

Samsung Futures Inc.'in analistlerinden Jeon Seung Ji, yatırımcıların Güney Kıbrıs sorununun çözülmemesine ilişkin endişelerinin devam ettiğini, bunun da gelişen piyasa varlıklarına yatırımlarını azalttığını söyledi.

Won, dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 1,117.74 seviyesine geriledi. Endonezya rupisi yüzde 0.5 zayıflayarak 9,751'e, Filipin pezosu yüzde 0.5 düşüşle 40.825'e ve Tayvan doları da yüzde 0.3 kayıpla 29.844'e indi.

Won 20 Mart'ta Güney Kore maliye bakanlığı genel direktörü Eun Sung Soo'nun ülkenin sermaye akışlarını azaltmak için gerekmesi hâlinde bir dizi finansal vergiyi değerlendirdiğini söylemesi üzerine Eylül'den bu yana en düşük seviyesini test etti. Kospi Endeksi bu hafta yabancı yatırımcıların aldıklarından daha fazla yerel hisse satmasıyla yüzde 1.8 düştü.