Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD 10 yıllık tahvilleri üst üste 2. çeyrek gerileyerek son iki yıldır bir ilki gerçekleştirirken, yatırımcılar gelişen ekonomik veriler ve Fed'in parasal teşviği devam ettireceğini sinyallemesi üzerine daha yüksek getirili varlıklara yöneldiler.

Gösterge tahvil faizleri ABD'de işsizlik oranının Şubat ayında beklenmedik bir şekilde düşmesi ve işverenlerin beklenenden daha fazla istihdam yaratması üzerine 11 ayın zirvesini gördü. Önümüzdeki hafta açıklanacak verilerin ise istihdamın Mart ayında yükselmeye devam ettiğini göstermesi bekleniyor. Faizlerdeki bu yükseliş, Güney Kıbrıs kurtarma kargaşası ve İtalya'daki siyasi çalkantının ABD tahvillerine "güvenli liman" talebini artırmasıyla dengelenmişti.

Connecticut merkezli CRT Capital Group LLC hükümet tahvili stratejisti Ian Lyngen, "ABD ekonomik verileri birinci çeyrekte 4. çeyrekte olduğundan daha iyiydi ve çok güçlü bir toparlanmanın içinde olmadığımız teorilerini doğrularken, ABD ekonomisinin yere daha sağlam bastığını gösterdi" yorumunda bulundu.

10 yıllık ABD tahvil faizleri Ocak'tan Mart'a kadar geçen bölümde 9 baz puan yükselerek yüzde 1.85'e çıktı. 8 Mart'ta yüzde 2.08'i gören faizler 5 Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Faizler Ekim'den Aralık ayına kadar geçen sürede 12 baz puan yükselmişti.

Bu hafta genelinde ise 10 yıllık tahvil faizleri New York işlemlerinde 8 baz puan geriledi.