Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Minneapolis Başkanı Narayana Kocherlakota, merkez bankasının düşük faiz politikasının gerekli olmasına rağmen büyük ihtimalle mali istikrarsızlık yaratacağını ifade etti.

Kocherlakota, "Alışılmadık derecede düşük faiz oranlarının şişik hisse fiyatları, yüksek varlık getiri volatilitesi ve artan birleşme aktivitelerine bağlı olması beklenmelidir. Bütün bu finansal piyasa sonuçları genellikle piyasa istikrarsızlığına gidişin işaretleri olarak yorumlanabilir" dedi.

Öte yandan üst düzey Fed yöneticilerinden Jeremy Stein ve Kansas City Fed Başkanı Esther George da düşük faiz oranlarının uzun süre devam etmesi üzerine piyasalarda varlık balonu oluşabileceği yönünde endişelerini dile getirmişlerdi.

Esther George bu sebepten dolayı bu yılın Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında muhalefet yaparken, Kocherlakota parasal genişleminin komitedeki en güçlü destekçilerinden bir tanesi.

Bu yıl daha önce yaptığı konuşmalarda Kocherlakota "ılımlı devam eden bir toparlanma" gördüğüne dair açıklamalar yaparken, işsizlik oranının 2014 yılının sonlarına kadar yüzde 7 veya daha fazla olmasını beklediğini de sözlerine ekledi ve faiz artışının ertelenmesini istedi. Kocherlakota bu yıl komitede oy kullanmıyor.

Fed Minneapolis Başkanı, "Önümüzdeki bir kaç yıl boyunca FOMC'nin reel faiz oranını çok düşük tutması durumunda maksimum istihdam ve fiyat istikrarını başarması muhtemel" ifadelerini kullandı.