Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Hazine Bakanlığı, vergi gelirlerinin beklentinin üzerinde olması ve harcamaların azalmasıyla 6 yıldır ilk kez hükümet borçlarını azaltacağı tahmininde bulundu.

Washington'dan yapılan açıklamada net pazarlanabilir borç ödemelerinin Nisan-Haziran döneminde 35 milyar dolar olacağını öngördü. ABD'nin 3 ay önceki tahmini net borçlanmanın 103 milyar dolar olacağı yönündeydi. ABD Hazinesi yetkilileri 1 Temmuz'da başlayacak olan çeyrek içinse 223 milyar dolarlık net borçlanma bekliyor. Tahminler, bakanlığının, tahvil çıkarma planlarının açıklandığı 1 Mayıs'ta açıklayacağı çeyrek dönem geri ödeme açıklamaları için de altyapı oluşturuyor.

Sürdürebilir ekonomik genişleme ve geniş çaplı zorunlu bütçe açığı kesintileri, ülkenin borçlarını 2007'den bu yana ilk kez aşağı çekebilir. ABD hükümeti 2007'de  küresel finansal kriz öncesinde borçlanmasını 139 milyar dolar aşağı çekmişti. Ekonominin gücü vergi kazançlarını desteklese de, ABD'nin açıktaki kamu borcu 17 trilyon dolara yaklaşıyor.

Bunun ciddi bir düşüşe işaret ettiğinin altını çizen Jefferies LLC'nin hükümet borcu ekonomistlerinden Thomas Simons, yine de ABD Hazinesi'nin tahvil ihalelerinde düzeltme yapmadan önce vergi kazançlarının sürdürülebilirliğini görmek için beklemede kalabileceğini söyledi.

Açıklamanın ardından ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisinin faizi yüzde 1.67'de seyretti.