Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD'de beklenenden iyi çıkan istihdam verilerinin küresel büyümeye olan güveni desteklemesi ile birlikte son yedi haftanın zirvesine yükseldi ve Malezya hisse senetleri, Başbakan Najib Razak'ın seçimlerde çoğunluğu kazanmasının ardından rekor seviyeye ralli yaptı.

UEM Land Holdings Bhd., Kuala Lumpur'daki işlemlerde, yüzde 14 sıçrarken, Malezya'nın varlıklar bakımından ikinci en büyük bankası CIMB Group Holdings Bhd. Kasım 2001'den bu yana en keskin yükselişini gerçekleştirdi. Geçen yıl gelirlerinin yüzde 66'sını ABD'den sağlayan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Taipei'deki işlemlerde, rekor seviyeye çıktı. OAO Rosneft, petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte, Moskova'daki işlemlerde son üç haftanın zirvesine çıktı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, Hong Kong saati ile 16:40'ta 1,047.33 puana çıktı. Malezya'da Najib'in seçimleri kazanarak koalisyonun 55 yıllık iktidarını daha da uzatması, Başbakan'a bütçe açığını daraltma ve yatırımları güçlendirmeye yönelik planlarını uygulamada güç verebilir. ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam Nisan ayında 165,000 ile beklenenden daha fazla arttı.

Jakarta'ta PT Mandiri Manajemen Investasi'den Aldo Perkasa, "Malezya'daki seçim sonuçları yatırımcılar için olumlu bir sürprizdi," dedi ve "ABD istihdam verileri genel makroekonomik bekleyişleri yükseltti" değerlendirmesinde bulundu.

FTSE Bursa Malaysia KLCI Endeksi yüzde 3.3 yükseldi ve Kasım 2008'den bu yana en keskin yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Tayvan'da Taiex Endeksi alt gün üst üste yükselerek Ağustos 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.4 sıçradı ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 yükseldi. Vietnam'da VN Endeksi yüzde 2.8 ile 1 Nisan'dan bu yana en büyük kazancını gösterdi.