Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, yenin son dört yılın en düşük seviyesine inmesinin gelişen piyasalarda ihracatçı şirketler için tehdit oluşturması sonucu, son üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, bu ülkelerin para birimleri değer kaybetti.

Güney Kore'nin en büyük tüketici elektronik ürün ihracatçısı Samsung Electronics Co., Seul'deki işlemlerde, yüzde 2.6 düşerken, Hyundai Motor Co., son üç haftanın en keskin düşüşünü gerçekleştirdi. Türkiye'de, ülkenin en büyük bira üreticisi Anadolu Efes, Barclays Plc'nin kar tahminlerini düşürmesinin ardından son bir ayın en düşük seviyesine indi. Kore para birimi won, Filipinler pesosu, Tayland bahtı, Rus rublesi ve Güney Afrika randı dolar karşısında değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 düşerek Londra saati ile 13:45'te 1,052.19 puana indi ve bu haftaki kazancını yüzde 0.9'a daralttı. Yen dolar karşısında son dört yılda ilk kez 101 seviyesinin ötesine zayıfladı ve bu durum, Japon ihracatçıları bölgedeki diğer ihracatçı şirketlere göre rekabette daha avantajlı kılıyor. Asya para birimleri, yendeki hızlı düşüşün bölge politika yapıcılarını ihracatlarını korumak için para birimlerini düşürmeye yönlendireceği spekülasyonu ile değer kaybetti.

Londra'da Deutsche Bank AG gelişen piyasalar stratejisti John-Paul Smith, "Bugünkü zayıflığın neredeyse tümü kurlarla ilgiliydi ve Güney Kore, hem hisse senedi piyasası hem de Döviz piyasasındaki düzeltme ile diğerlerinde ayrıştı," dedi ve "İç piyasada güçlüklerle karşılaşan hisse senetlerinden dolayı, Güney Kore ile ilgili uzun süredir sürdürdüğümüz 'underweight' tavsiyesini koruyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.8 ile, 23 Temmuz'dan bu yana kapanış bazında en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi rekor seviyeden başlattığı düşüşünü ikinci güne taşıdı ve yaklaşık yüzde 0.50 geriledi.

(16:30'da güncellendi)