Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçtiğimiz hafta 4 hafta yükselişle yeni rekor seviyelerle kapatan ABD piyasaları sonrası, sabah saatlerinde Asya cephesine madencilik sektöründeki baskıya karşılık Çin’de gayrimenkul, Japonya’da ise enerji sektöründeki iyimserlik ön planda. Yeni hafta Merkez Bankaları yine öne çıkıyor. Fed ve ECB toplantı tutanaklarıyla birlikte başkan konuşmaları ve ayrıca FED üyelerinin konuşmaları dikkatleri çekecek. Emtiada kan kaybı sürüyor. Altın son 4 yılın en uzun düşüşünü sürdürüyor. altında % 1’e varan kayıplara karşılık Gümüşte değer kaybı % 4’ü geçti.

Tahvil piyasasına kar realizasyonu

Not artışının ardından gösterge tahvil faizi rekor düşük seviye olan % 4.67’i test etmesinin ardından yeni haftaya % 4.84 bileşik seviyesinden başladı. Açılışın ardından yarınki kısa vadeli Hazine ihalesi öncesi % 4.87 seviyesine yükseldi. Yarın Hazine'nin son Mayıs ihracı var. 15 ay vadeli Iskontolu devlet tahvili için 1.5 milyar TL satış bekleniyor.

Endekste ivme kaybı

BIST 100 yeni güne 92 bin seviyesinin üzerinde başladı, ancak açılışın hemen ardında 92 bin seviyesinin altına gevşedi. Moody’s not artışından sonra piyasada görülen iyimser havanın, Bankacılık Endeksi'ndeki % 1 kayıpla birlikte ivme kaybettiği görülüyor. Tahvil faizlerinde yarınki Hazine ihalesi öncesi bir miktar kar realizasyonunun endekse yansımasını görüyoruz. Geçtiğimiz hafta torba yasası çerçevesinde değer kaybına uğrayan Anadolu Efes ilk seansta % 4.14 primliydi. Garanti’den “TUT” Deutsche Bank’tan “AL” tavsiyesi bulunan Türk Hava Yollarıda % 2’nin üzerinde yükseldi. 01.01.2011 - 31.12.2012 dönemlerini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi anlaşmasına göre genel ortalamada işçi ücretlerine %  47,1 oranında bir artış sağlanan Kardemir‘de ise ilk seansta kayıplar %3’ü aştı.

Sepet kur 2.10’nun üzerinde

Dolar endeksinin 84 seviyesinde seyrine devam etmesiyle, dolar tüm gelişmekte olan kurlara karşı değer kazanıyor. TL’de not artışına rağmen bundan nasibini aldı. Dolar/TL saat 11:12’de 1.8422’den işlem görüyordu. Sepet kurda ise 2.10 seviyesinin üzerine geldik. Sepet kurun yükselmesiyle birlikte opsiyon piyasasında da hareketlilik başladı. Euro/Dolar paritesi ise 1.28 li seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari Pazar günü Yen’in daha fazla değer kaybının hanehalkına zarar verebileceğini belirtmesinin ardından yen euro karşısında Cuma günkü rekor 103.32 seviyesinden değer kazanarak bu sabah 102.70 işlem görüyor.

Ayşe İyigündoğdu

BloombergHT Araştırma Bölümü

aiyigundogdu@bloomberg.net