Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para birimindeki güçlenmenin zayıflattığı iş ortamını desteklemek için harekete geçen Avustralya Merkez Bankası bu ay hanehalkının önceki kazançlara tepki vermeyi sürdürmesine rağmen politika faizini rekor düşüğe indirdi.

Sidney'de bugün açıklanan 7 Mayıs'taki toplantının tutanaklarında "anketlerin iş dünyasındaki şartların, büyük ihtimalle para birimindeki yüksekliğe bağlı olarak ortalamanın altında kaldığına işaret ettiğini" söyleyen RBA, genel olarak hanehalkı sektörünün düşük faizlere daha fazla yanıt verdiğini belirtti.

RBA Başkanı Glenn Stevens ve ekibi 19 ay içinde politika faizinde yüzde 2'lik indirim yaparak yüzde 2.75'e çekti ve enflasyonun kontrol altında olduğu, maden harcamalarının doruklarına ulaştığı ve kredi büyümesinin kontrollü ilerlediği ekonomisinde küresel ekonomideki ortakları gibi rekor düşük faiz uygulamayı tercih etti. Stevens, kuzey ve batıdaki maden bölgelerindeki hızlı büyümeyi, güney ve doğudaki inşaat ve imalat sektörlerine de yansıtmayı hedefliyor.

Diğer yandan bu görev, Avustralya dolarının Ekim 2008'deki düşüğünden güçlenerek, ihracatçı ve imalatçılara zarar vermesiyle karmaşık hâle geldi.

Avustralya dolarının, birçok para birimi karşısında zayıflamasına rağmen tarihi standartların üzerinde seyretmeyi sürdürdüğünün belirtildiği tutanaklarda, şirketlerin işe alımlar konusunda ihtiyatlı davranmayı sürdürdüğü belirtildi.

Avustralya doları bugün Sidney saati ile 11:34'te ABD doları karşısında 97.71 ABD centinden işlem gördü.