Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

R.J. O’Brien & Associates'in teknik analizine göre, vadeli altın kontratları, dün "çift taban" formasyonunu test ettikten sonra, ons başına 1,500 dolar seviyesine sıçrayabilir.

Chicago'da R.J. O’Brien'in emtia brokerı Matthew Schilling, "Fiyatlar dün, 16 Nisan'da son iki yılın en düşük seviyesi olan 1,321.50 doları gördükten bir ay sonra, 1,336.30 dolara kadar düşmesi sonrası, dünkü kapanış seviyesinden yüzde 8.4 yükselebilir," dedi.

Teknik analizde "çift taban", fiyatların düştüğü, ardından sıçrama yaptığı ve ardından diğer bir düşüşle, genellikle destek seviyesini işaret eden önceki tabana yaklaştığı formasyona verilen ad.

Schilling, "Bu fiyat hareketi altının muhtemelen yükselmeye hazır olduğunu gösteriyor," dedi ve "Fiyatın ters yöne dönmesi, tabanı bulduğumuzun bir kanıtı" değerlendirmesinde bulundu.

Altın 15 Nisan'da yüzde 9.3 ile son 33 yılın en keskin düşüşünü göstermişti. Bir seans öncesi, altın, bazı yatırımcıların, ekonomik iyimserlik, düşük enflasyon ve hisse senetlerindeki ralli ortamında, metalin değer saklama özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ile birlikte ayı piyasasına girmişti.

Dün, Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.4 yükselerek ons başına 1,384.10 dolardan kapandı. Fiyatlar, yüzde 2.1'lik güniçi kaybını geri aldı ve yüzde 2.4 kadar yükseldi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, vadeli kontratların ralli yapması ile birlikte, 10 dakika içinde 1.7 milyar dolar arttı.

Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları yüzde 0.7 düşerek 1,031.5 tona indi ve 2009'dan bu yana gördüğü en düşük seviyeyi daha da aşağıya genişletti. Altın vadeli kontratları 2013 yılında yüzde 17 değer kaybetti. Fiyatlar önceki 12 yılda ard arda yükselmişti.