Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AB ekonomilerinin kemer sıkma karşıtı isyanlarına kulak veren Avrupa Komisyonu, Çarşamba günü Euro Bölgesi'nde kemer sıkma programlarının hızını yavaşlatma kararı aldı. Öte yandan bloğun kısa vadede güçlü büyüme kaydetmeyeceğini öngörerek uyarıda bulunan Avrupa Komisyonu, hükümetlere reform çabalarındaki sosyal ve siyasi desteklerindeki olası kayıplara karşı dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

AB'nin 27 ülkesini kapsayan bütçe planlarını öngörüldüğü şekilde yeniden değerlendiren Brüksel, sosyal güvenlik ağının yıprandığını ve işsizlikle mücadele hamlelerindeki başarısızlıktan ötürü yoksulluğun Avrupa'nın birçok kısmında tehlikeli şekilde arttığı söyledi.

Kasvetli görünüm, komisyonun başkanı Jose Manuel Barroso'nun ulusal istihdam reformlarını yeniden hayata geçirme ve AB yetkililerin ülkenin halihazırda yüksek seviyelerde seyreden işsizliğini daha da derinleştirdiğini düşündüğü gecikmelere karşı atılması istenen hamlelerin bir parçası olarak öne çıktı.

Barroso, kararı "Kayıtsızlığa hiç yer yok" ifadeleriyle açıkladı.

Komisyon, piyasalarda son dönemde görülen sakinliğin ekonomik reformların uygulanması için zaman tanıdığını söyleyerek, Euro Bölgesi'nin en büyük 6 ekonomisinin 4'üne bütçe hedeflerini tutturmaları için zaman tanınması kararını savundu.

Öte yandan İtalya'yı yoğun rejim denetiminden azad eden karara, ülkeye yapılan reformların büyüme sağlamasının istenilenden daha fazla zaman alacağı uyarıları eşlik etti.

Uzun yıllar düşük ya da sıfır büyüme ihtimalinin toplum üzerindeki etkisinin çok fazla olduğunun altını çizen komisyon, istihdam piyasasında kısa vadeli ilerleme beklentilerinin, üye ülkelerin sosyal refah sistemleri için sınav niteliğinde olacağını belirtti.

Komisyon beklenildiği gibi İspanya ve Fransa'ya bütçe açığı hedeflerini, GSYH'nin yüzde 3'ün altına çekmesi için 2 yıl daha ek süre tanırken, Hollanda ve Belçika'ya  da 1'er yıl ekstra zaman tanındı.

Financial Times gazetesine konuşan Eurasia Group'un direktörü Mujtaba Rahman, dünkü esnekliğe rağmen ülkelerin revize edilmiş mali ve yapısal hedeflerine ulaşmaya istekli olup olmadığının kafalarda soru işareti olarak kalmayı sürdürdüğünü söyledi.