Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ereğli Belediyesinin, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının (Erdemir) bulunduğu saha için 2005'te metrekaresi 46,88 lira olan emlak vergisi değerlerini 864,06 liraya yükseltmesine fabrika yönetimi tepki gösterdi.

Erdemir'den yapılan yazılı açıklamada, şirketin rekabet gücünün kırılmaması, yatırımlarının, sağladığı istihdamın ve diğer tüm katkıların devam edebilmesi, ulusal ve uluslararası piyasalardaki zorlu rekabet şartlarında ve değişken ekonomik koşullarda faaliyetlerini sürdürebilmesi için maliyetlerinin kontrolü ve düşürülmesinin hayati önem taşıdığı belirtildi.

Şirketin maliyetlerinin özelleştirme sonrası yaşanan bazı gelişmeler nedeniyle önemli ölçüde arttığı ifade edilen açıklamada, "Bu gelişmelerden en önemlisi tesislerimizin kurulu olduğu fabrika sahası için geçerli emlak vergi değerlerinin Ereğli Belediyesi tarafından 2009 yılında bir defada 12 kat artırılarak günümüzde metrekarede 864 lira gibi fahiş bir değere ulaşmış olmasıdır. Fahiş artış 2009 yılında metrekarede 58 lira olan değerin 700 liraya çıkarılmasından kaynaklanmaktadır. Söz konusu haksız fahiş artış hakkında şirketimiz tarafından açılan dava devam etmektedir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, mayıs ayında 2014 yılından geçerli olmak üzere belirlenen emlak vergi değerinin metrekarede 864 lira olarak ilan edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"2009'da ilan edilen emlak vergi değerine dava açmak yoluyla itiraz ettiğimiz gibi bu yıl açıklanan değerlerle ilgili de dava açılmıştır. Yasal süreç devam etmektedir. Ereğli Belediye Başkanlığı basın bürosundan bir süre önce yapılan basın açıklamasında emsal gösterilen ilçemiz dışındaki bazı şehirlerdeki yüksek emlak değerleri ile Erdemir fabrika sahası emlak değerinin kıyaslanması doğru değildir. ERDEMİR fabrika sahası, üretim amaçlı tesislerin kurulu bulunduğu bir ağır sanayi alanı ve özel güvenlik bölgesidir. Bu nedenle bir kıyaslama yapılacak ise, kıyas noktası emlak vergi değeri metrekarede 25 lira belirlenen Ereğli Organize Sanayi Bölgesi olmalıdır."

- Su fiyatları-

İlçeye verilen suyun büyük bir kısmının kaynağı olan Kızılcapınar Baraj tesisleri inşaatının Erdemir tarafından yaptırıldığı hatırlatılan açıklamada, bugünkü değerle proje maliyetinin tamamı olan 62 milyon 525 bin 606 liranın şirket tarafından finanse edildiği, bu maliyetin %29'undan sorumlu olan Ereğli Belediyesinin ise yapılan tüm taleplere rağmen 18 milyon 132 bin 425 lira katılım payını 24 yıldır ödememekte ısrar ettiği savunuldu.

Açıklamada, Erdemir'in uzun yıllardır halkının sağlıklı, güvenilir ve ucuz içme suyu kullanmasını sağlamaya yönelik hiç bir fedakarlıktan kaçınmadığı vurgulanarak, ortalama metreküpü 0,35 lira bedelle Erdemir tarafından belediyeye sağlanan içme suyunun, Ereğli halkına konutlar için 2,30 lira, iş yerleri için 5 lira, inşaatlar için ise 10,49 lira bedellerle satıldığı ifade edildi.

Erdemir'in Ereğli Belediyesinden kayda değer hiçbir hizmet almadığı savunulan açıklamada, şirketin ödediği tüm vergi ve harçlarla belediye gelirlerinin önemli bir bölümünü sağlayarak Ereğli halkına sunulan hizmetlerin ana kaynaklarından biri olmaya devam ettiği kaydedildi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erdemir'in iddialarına yönelik değerlendirme toplantısı yapacaklarını, daha sonra da kamuoyuna gerekli duyuruda bulunacaklarını vurguladı.