Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların teşvik planlarına ilişkin detay bulmak için Fed toplantısına odaklanmasıyla New York Borsası 2. gününde de yükseldi; Standard&Poor's 500 Endejsi Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

General Electric Co. ve Verizon Communications Inc. yüzde 1.7'nin üzerinde artış kaydederek büyük şirketler arasındaki kazançlara öncülük etti. Flir Systems Inc., Raymond James & Asscoiates Inc.'in tavsiyesini yükseltmesi sonrasında yüzde 6.2 yükseldi. Walter Energy Corp., Morgan Stanley'nin, kömür madencisi şirketin hisselerinin 3 katına çıkabileceğini söylemesiyle yüzde 17 tırmandı. Hormel Foods Corp., şirketin 2013 kâr tahminlerini indirmesi üzerine yüzde 3.6 düştü.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.8 kazançla 1,651.81 puana yükselerek 2 günlük rallisini yüzde 1.5'e çıkardı. Dow Jones Endeksi yüzde 0.9 artışla 15,318.23 puana sıçradı. Amerikan borsalarında 5.7 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüze 8.6 altında kaldı.

Piyasanın zaman kazanmaya çalıştığını söyleyen Wells Fargo Funds Management'ın baş hisse stratejisti John Manley, "Elbette Fed alımlarınıı azaltacak. Eğer yapmazlarsa, Tanrı yardımcımız olsun, ama bir dakika daha erken azaltacaklarını sanmıyor. İhtiyatlılık çizgisinde kalacaklar ve güvenli olduğuna inandıklarında yapacaklar" dedi.

Fed Açık Piyasa Komitesi dün 2 günlük politika toplantısına başladı. Merkez bankasının teşvikleri ve kurumsal kazançlar Amerikan borsalarındaki boğa piyasasını 5. yılına taşıdı. Gösterge endeks 2009'daki 12 yılın en düşüğünden yüzde 144 yükseldi.