Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:08'de güncellendi)

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri, imalatın istikrar sağlayacağını gösteren geniş tabanlı kazançların etkisiyle, Mayıs ayında beklenenden fazla yükseldi.

Siparişler yüzde 3.6 yükselirken üst üste ikinci ayda artış göstermiş oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 3'lük bir artış olacağı yönündeydi. Nakliye malzemelerini içermeyen, volatilitenin aydan aya olduğu, siparişler ise yüzde 0.7 artarak yine tahminlerin üzerine çıktı.

Otomobil ve kamyon siparişlerindeki artış ile inşaat sektöründeki kazançlar, BorgWarner Inc. ve United Technologies Corp. gibi imalat yapan şirketlere fayda sağlayarak, ihracat piyasasındaki zayıflığın giderilmesine yardım ediyor. Ayrıca işletmelerin eskiyen ekipmanları değiştirmeleri de imalatın 2013 yılının ikinci yarısında yükselmeye devam etmesine destek olabilir.

PNC Financial Services Group Inc. kıdemli ekonomisti Gus Faucher, veriler açıklanmadan önce yaptığı yorumda "İmalat genişlemeye devam ediyor. Yıl sonundaki görünümün daha da iyi olmasını bekliyorum" demişti.

Bloomberg anketinde yapılan dayanıklı tüketim malları sipariş tahminleri yüzde 2.4 ila yüzde 9.2'lik artış arasında değişiklik göstermişti.

Verilere göre ticari uçak siparişleri Nisan ayındaki yüzde 18.3'lük artışın ardından Mayıs ayında da yüzde 51 yükseldi. Chicago merkezli Boeing Co. Mayıs ayında 232 yeni uçak siparişi alarak Nisan ayında aldığı sipariş sayısının 51 adet üzerine çıktı.

Otomobil ve otomobil yedek parçası siparişleri Nisan ayında yüzde 2.4 yükselmesinin ardından bu ay yüzde 1.2'lik düşüş yaşadı.

(16:08'de güncellendi)