Advertisement

(21:00'da güncellendi)

UEFA Disiplin Kurulu, Beşiktaş'a 1 yıl, Fenerbahçe'ye ise 2+1 yıl Avrupa kupalarından men cezası verdi.

-Beşiktaş kararı

Şike iddialarına yönelik dava nedeniyle geride kalan haftada Beşiktaş Kulübü'nden savunma alan UEFA Disiplin Kurulu, bu akşam 12 sayfalık faksla yaptığı bildirimle, siyah-beyazlıların Avrupa kupalarından 1 yıl men edildiğini duyurdu.

UEFA müfettişinin istediği şekilde, kulübe 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası uygulanırken, ömür boyu spor faaliyetlerinden men cezası talep edilen eski yönetici Serdal Adalı ile eski teknik direktör Tayfur Havutçu'yla ilgili olarak ise müfettişten ek rapor istendiği bildirildi.

Beşiktaş Kulübü'nün verilen cezaya ilişkin UEFA Tahkim Kurulu'na başvuracağı, buradan sonuç alamaması durumunda da süreci Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) taşıyacağı öğrenildi.

Spor Toto Süper Lig'de geride kalan sezonu 3. sırada tamamlayan siyah-beyazlı ekip, 2013-2014 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde play-off aşamasından itibaren mücadele etmeye hak kazanmıştı.

UEFA, 11 Mayıs 2011 tarihinde Beşiktaş ile İstanbul Büyükşehir Belediyespor takımları arasında Kayseri'de oynanan Türkiye Kupası final maçının sonucuna etki etmek gerekçesiyle, eski yönetici Serdal Adalı ve eski teknik direktör Tayfur Havutçu ile siyah-beyazlı kulübü disiplin kuruluna sevk etmişti.

-Fenerbahçe kararı

Şike iddialarına yönelik dava sürecinde geride kalan hafta Fenerbahçe'den savunma alan UEFA Disiplin Kurulu, kararını açıkladı.

UEFA'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Fenerbahçe, gelecek 2 sezon UEFA'nın düzenlediği organizasyonlara katılamayacak. Artı 1 olarak belirtilen üçüncü sene verilecek ceza ise sarı-lacivertli kulübün gelecek 5 yıl içinde ceza alması halinde uygulanacak.

Fenerbahçe, karar için UEFA Tahkim Kurulu'na itiraz edebilecek ve buradan sonuç alamaması durumunda Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) konuyu taşıyabilecek.

Kulüp başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, altyapı koordinatörü Cemil Turan ve eski yönetici Ali Yıldırım'a ilişkin ise UEFA müfettişinden ek rapor istendiği kaydedildi.

-Beşiktaş'tan açıklama

Beşiktaş Kulübü, UEFA Disiplin Kurulu tarafından verilen 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasıyla ilgili itirazda bulunulacağını duyurdu,

Siyah-beyazlı kulüpten yapılan ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda da yer alan açıklamada, "Beşiktaş Profesyonel Futbol Takımı, 2013-2014 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'ne katılamayacaktır. UEFA 54. maddesi uyarınca bu karara itiraz yolu açıktır. Şirketimiz, UEFA Disiplin Kurulu'nun bu kararına 3 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahip olup, bu hakkını kullanacaktır" denildi.

AA

(21:00'da güncellendi)