Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de faizlerin rekor düşüklerden tırmanmasıyla yavaşlayan kazanç büyümesi, kurumsal şirketlerin kredi itibarını zedeliyor.

Moody's Capital Markets Group'un verilerine göre not artışlarının, not indirimlerine oranı 2010'da 1.55 katı ile kriz sonrası zirvelerini kaydetmelerinin ardından yılın ilk 5 ayında 0.89 katında seyretti. Bu oran Standard&Poor's'un listesindeki şirketler içinse geçtiğimiz hafta itibariyle yıllık bazda 0.83'e geriledi.

Fed piyasaların donduğu ve bankanın şirketlerin kârlılıklarını, borçlanma maliyetlerini aşağı çekme kanalıyla desteklediği 2008'den bu yana finansal sisteme 2.5 trilyon yen enjekte etti. Bloomberg anketine katılan analistler mevcut çeyrek yıl için yüzde 2.5 kazanç büyümesi öngörürken, politika yapıcılar aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltmayı değerlendiriyor.

Kredi kalitiesini iyileştirme trendinin, kÂrların yavaşlamasıyla hız kestiğini belirten Moody's Analytics'in ekonomistlerinden ben Garber, toprlanmanın olgunluğa erişmesiyle şirketlerin hisse geri alma ve temettüler konusunda daha agresifleştiğini söyledi.