Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde ekonomik güven Haziran ayında, 17 üyeli blokun ortak paraya geçişten bu yana görülen en uzun süreli resesyondan toparlanma işaretleri vermesi ile birlikte, ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla bir iyileşme gösterdi.

Üst düzey yöneticiler ve tüketicilerin güvenini gösteren ekonomik güven endeksi, Brüksel'de Avrupa Komisyonu'nun yaptığı açıklamaya göre, Mayıs ayı seviyesi olan 89.5'ten, Haziran ayında 91.3'e yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan 32 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 90.4 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, dün yaptığı açıklamada, politika yapıcıların, gevşek para politikasını, ihtiyaç duyulduğu sürece devam ettireceğini söyledi. Finans piyasaları geçen hafta, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, tahvil alım programının daraltılabileceğinden bahsetmesinin ardından sarsıntı yaşadı.

Londra'da, aralarında Philip Shaw'ın da bulunduğu Investec analistleri, bugünkü bilgilendirme notunda, "Euro Bölgesi ekonomisi, yılın ikinci yarısının bir döneminde istikrar kazanması gerektiği işaretlerini gösteriyor, ancak yukarı dönüş yakın zamanda olacak gibi görünmüyor," dedi ve "Elbette, Euro Bölgesi piyasaları küresel olaylardan bağışık değil" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Bernanke'nin 19 Haziran'daki açıklamasında, Fed'in, piyasalardaki yükselişleri destekleyen parasal teşvikleri azaltabileceğini söylemesi ile birlikte, son altı ayın en düşük seviyesine indi. Euro dolar karşısında, bugünkü düşük seviyelerinden yukarı kıpırdamadan önce, yüzde 2'den daha fazla bir kayıp yaşadı.