Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin gelecek beş yılda hava kirliliğiyle mücadele için 1,7 trilyon yuan (yaklaşık 277 milyar ABD doları) harcamayı hedefliyor.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Pekin, Tiencin şehirleri ve Hıbey eyaletindeki yoğun hava kirliliği nedeniyle hükümet kirlilikle mücadele için çalışmalara başladı.

Hava kirliliğiyle mücadele kapsamında beş yılda Pekin ve çevresindeki bölgelerde zararlı partikül ve emisyon oranının yüzde 25 düşürülmesi hedeflenirken, bu konuda ne gibi bir yol izleneceği hususunda ayrıntılı bilgi bulunmuyor.

Çin'de büyüme hızına paralel olarak son yıllarda tehlike boyutlarına ulaşan çevre ve hava kirliliği, devasa nüfusu ve ülkenin geleceğini tehdit ediyor.

Dünyada havası en kirli 20 şehirden 16'sı Çin'de bulunuyor ve ülkede 20 milyonu aşkın astım hastası yaşıyor.

Çin'de yapılan bir araştırmaya göre, özellikle kuzey bölgelerinde sanayiye bağlı hava kirliliğinin yanında, kışın kömür nedeniyle oluşan hava kirliliği yüzünden yaşam süresi ortalama 5,5 yıl kısaldı. Güney bölgelerde ise sularda ve tarım alanlarında ağır metal kirliliği ve çeşitli kimyasallar bulunuyor.

Başkent Pekin'in havasında partikül oranının metreküpte 180 mikrogram olduğu belirtiliyor. Pekin'de yaz aylarına rağmen kirlilik üst seviyelerde seyrediyor.

 

AA