Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK'nın uyarısının ardından akaryakıt dağıtım şirketlerinin yaptığı indirim konusunda, "Makasın aslında 7 kuruş olduğunu söylemem lazım. Bu farkın bir kısmını kapattılar. Bundan sonraki hamleleri de yine dağıtım şirketleri yapacaklardır diye inanıyorum" ifadesini kullandı.

Bakan Yıldız, Cibuti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Yakup Mahmut ile bakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

EPDK'nın akaryakıt fiyatlarına ilişkin uyarısının ardından yapılan 4 kuruluşluk indirimin yeterli olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Yıldız, akaryakıttaki tavan fiyat uygulaması önemli bir argüman olduğunu, ancak her zaman kullanılamayacağını söyledi.

Daha önce dağıtım şirketlerinin bu tür hassasiyetlere dikkat edeceğine umduğunu söylediğini anımsatan Yıldız, "Cenova'daki İtalya ve Akdeniz pazarlarıyla alakalı makasın o anda 42 kuruşla ile 35 kuruş yani aslında 7 kuruş olduğunu söylemem lazım. Bu farkın bir kısmını kapattılar. Bundan sonraki hamleleri de yine dağıtım şirketleri yapacaklardır diye inanıyorum" şeklinde konuştu.

Rafineri fiyatlarında bir indirimin söz konusu olup olmayacağı sorusu üzerine Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Bu bir zincir. Biliyorsunuz toplam fiyatın oluşmasında vergi, ham petrol fiyatı, rafineri, dağıtıcı ve bayii zinciri var. Bu zincirin tamamında aldıkları paylar belli. Bu açıdan rafineri, kamu, dağıtıcılar ve bayilerin kendi üzerine düşecekleri yapacaklarına inanıyorum. Biliyorsunuz bundan 7-8 yıl kadar önce akaryakıt içerisindeki vergi yüzde 71-72'lerdeydi. Şu anda yüzde 60-61'ler seviyesine düştü. Vatandaşımız lehine her bir kamu ve özel sektörün bu tercihlerini kullanmaya devam edeceklerine inanıyorum" dedi.

- Osmangazi Elektrik Dağıtım'daki yönetim değişikliği-

Bakan Yıldız, Osmangazi Elektrik Dağıtım'daki yönetim değişikliği konusundaki soruları yanıtlarken, şirketteki işlemin bir el koyma olmadığını, hissedarların değişmediğini, özel sektörün payının değişmediğini söyledi.

Şirketin edinimlerini, üzerine düşen görevleri yerine getirmeyle alakalı bir kısım eksikler tespit edildiğini dile getiren Yıldız, "Denetimlerde Osmangazi Dağıtım Şirketi'ni alan özel şirket, yeterli ve gerekli işlemleri yapamamıştır. Ne zamana kadar bu devam eder? Oradaki kayyum oraya atadığımız yönetim kurulu üyeleri, 5 yönetim kurulu üyesinin 4'ünü değiştirdik. 3 ay içerisinde o dediğimiz çizgiye gelebiliyorsa 3 ay içerisinde, 6 ay içerisinde o noktayı yakalaya biliyorlarsa 6 ay içerisinde mutlaka o yine eski hissedarlarına kavuşturulur. O performansı yakalayamazsa onu tekrar kamuoyuyla paylaşacak bir değerlendirmede bulunuruz" diye konuştu.

Osmangazi Elektrik Dağıtım'daki gelişme nedeniyle özelleştirme politikalarında herhangi bir değişiklik söz konusu olmadığını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"İnşallah cumartesi günü Erzurum'da da o bölgenin elektrik dağıtımıyla alakalı hisse devrini yapmış olacağız. Şu anda uygulamayla alakalı bir firmada doğan kısmi aksaklığın 21 dağıtım şirketine şamil kılınmasının doğru olmadığını söylemem lazım. Bizim politikalarımız inanıyorum ki başarıyla devam edecek. Arkadaşlarıma güveniyorum, herhangi bir aksaklık da inşallah olmayacak."

Bakan Yıldız, şirket yönetimin yeniden devri konusunda dile getirdiği 6 aylık sürenin bir sınır anlamına gelmediğini belirtti.

- Doğal gaz depolama-

Taner Yıldız, Türkiye'nin doğal gaz depolama kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin soruları yanıtlarken, doğal gaz depolarının özel sektör eliyle yapılmasını ve daha fazla serbestleşmeye gidilmesini istediklerini ifade etti.

BOTAŞ'ın Tuz Gölü'nün güneyindeki çalışmalarına devam ettiğini, Tarsus ve Kırıkkale tarafındaki lisans başvurularını değerlendirmeye aldıklarını belirten Yıldız, özel sektöre bu alanda çağrıda bulundu. Yıldız, "Özel sektörden bu işi yapmak isteyen firmalara her zaman lisans olarak kapımız açık. Rusya, İran gibi bir kısım doğal gaz sahibi ülkeler de bu depolama faaliyetleriyle alakalı girişimde bulunmak istediklerini söylemişlerdi onlara da aynı şekilde kapımız açık" dedi.

- Kuzey Irak'tan İran'a petrol sevkıyatı-

Bakan Yıldız, Kuzey Irak'tan İran'a tankerle petrol sevkıyatı yapılması konusundaki değerlendirmelerinin sorulması üzerine, muhalefetin bu konuyla bağlantılı olarak hükümete yönelttiği eleştirileri anımsatarak, kendilerinden bu konuda da yorum yapmalarını beklediklerini ifade etti.

Irak'tan İran'a zaman zaman petrol sevkıyatı olduğuna dikkati çeken Yıldız, 'Bunun tercihini yapacak olan Irak'tır. Irak isterse Türkiye, isterse körfez, isterse İran üzerinden bu sevkıyatlarını yapar. Her zaman söylüyoruz önemli olan Irak'ın normalleşmesi, gelirlerini artırmasıyla alakalı husustur. Irak ne kadar gelirini artırırsa o kadar normalleşmiş ve kadar çabuk komşu ve kardeş ülkenin gelirleri artmış olur. Biz hep bundan yanayız."

- TANAP'ta atılan adımlar-

Bir soru üzerine, TANAP'ta geçen yıl başlanan çalışmalar ihale noktasına geldiğini belirten Yıldız, projenin 3 temel aşamadan oluştuğunu ifade etti.

Projenin 19 ilden geçeceğini, bunun illerdeki istihdamın, ticaretin ve dinamizmin artması açısından önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, böylece 8 milyar dolarlık bir yatırımın Türkiye'de olacağını ve 2018'de işletmeye geçilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Birinci aşamanın zemin ve arazi etütleriyle ilgili çalışmalardan oluştuğunu anlatan Yıldız, güzergah çalışmalarında ciddi bir mesafe kat edildiğini, ilgili proje şirketinin ihaleyi tamamladığını dile getirdi.

TANAP'ta 9'u yerli toplam 28 şirketin boru tedarikiyle alakalı ön yeterlilik müracaatlarını yaptıklarını bildiren Yıldız, 27 Ağustos'a kadar da müracaatların değerlendirilmesine başlanacağını ifade etti. Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Toplam 1,8 milyon tonluk borunun Türkiye'den temini için başından beri yerli imalatçıları hareketlendirmek, Türkiye'nin özellikle enerji sektörüyle alakalı yerli yapılanmasını daha da hızlandırmak açısından çok önemli bir konudur. TANAP'a boru verecek yerli firmaların başarılı olacaklarına inanıyorum. Yerli imalatımızın mutlaka burada büyük ölçüde rol alması lazım. Müteahhitlik hizmetlerinde de ister yerli firmalarımızın isterlerse konsorsiyum kurarak mutlaka müteahhitlik hizmetlerinde de yer alacağına inanıyorum. 15 Ağustosa kadar da bunlarla alakalı müracaatların alınması lazım. Ben firmalarımızı bir kez daha uyarmış olayım"

Taner Yıldız, İsrail'le bağlantılı olarak Akdeniz'de gerçekleştirilen enerji projeleri konusunda, Türkiye'nin bu tür projelere açık olduğunu vurgulayarak, "En ucuz, en uygun projenin Türkiye'den boru hatlarıyla geçecek proje olduğunu belirtmem gerekiyor. Her zaman enerji sektörünü gerginliğin bir aracı olarak değil, tam tersine barışın bir gerekçesi olarak kullanıyoruz. Akdeniz Havzası'nda yapılacak projelerin de bu tarzda gelişmesini hep beraber temenni ediyoruz" dedi.

AA