Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(19:49'da güncellendi)

Mısır Cumhurbaşkanlığı'dan yapılan açıklamada, yerel saatle 16.00'dan itibaren ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiği bildirildi.

-Borsa ve bankalar Perşembe günü kapalı-

Mısır Borsa Başkanı Muhammed Umran ve Mısır Merkez Bankası Başkanı Hişam Ramiz, ülkedeki olumsuz gelişmeler üzerine başta Merkez Bankası olmak üzere ülkede faaliyet gösteren tüm bankaların ve borsanın perşembe kapalı olacağı duyurdu.

AA muhabirine konuşan Mısır Merkez Bankası Başkanı Ramiz, "Ülke genelinde faaliyet gösteren tüm bankalar, şubeleri ile perşembe günü kapalı olacaktır" dedi.

Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesi nedeniyle bugün bankalar ile borsanın tam anlamıyla faaliyet gösteremediği belirtilerek, faaliyetlerine yarın da ara verecekleri bildirildi.

Ülkenin önemli meydanlarında baş gösteren olaylar neticesinde Bankaları korumak için güvenlik güçlerinin oldukça yoğun çaba sarf ettiğini dile getiren Ramiz, "Olumsuz şartlardan etkilenmemek için yarın tüm yurtta bankaların ve borsanın kapalı olacağını" sözlerine ekledi.

Mısır Borsası bugün kayıplarla güne başladı. Olayların ve ölümlerin artması neticesinde 5,2 milyar Cüneyh kayıpla işleme başlayan borsa yüzde 1,7 kayıp ile gün ortasında 5.548,9 puanla kapandı.

-Baradai istifa etti-

Darbe sonrasında göreve getirilen Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Baradai, görevinden istifa etti.

-ABD'den kınama-

Beyaz Saray, Mısır'daki şiddeti güçlü biçimde kınadı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamla ilgili, ABD Başkanı Barack Obama'nın tatil yaptığı Martha's Vineyard'da açıklama yaptı.

Mısır'daki şiddetin ülke için demokrasi ve istikrarın sağlanmasını daha da zorlaştırmaktan başka birşey yapmadığını belirten Earnest, şiddetin Mısır'ın geçici hükümetinin verdiği taahhütlere ters düştüğünü vurguladı.

Earnest, Kahire'de olanları tüm dünyanın izlediğini ifade ederek, itidal çağrısında bulundu.

"ABD, Mısır'da protestoculara karşı şiddet kullanımını güçlü biçimde kınamaktadır" diyen Earnest, Obama'nın konuyla ilgili bu sabah bilgilendirildiğini kaydetti.

-NATO'dan teenni çağrısı-

NATO, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamla ilgili tüm taraflara teenni ve şiddetten kaçınma çağrısı yaptı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, yazılı açıklamasında, Akdeniz Diyaloğu üyesi Mısır'ın İttifak'ın önemli bir ortağı olduğunu belirterek, "Bütün taraflara teenni göstermeleri, şiddetten kaçınmaları ve siyasi sürecin restorasyonu için çalışmaları çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.

Rasmussen, "Mısır'daki durumdan ve kan dökülmeye devam edildiği yönündeki haberlerden derin endişe duyduğunu ve can kayıplarından teessüf ettiğini" dile getirdi.

AA

(19:49'da güncellendi)