Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta açıklanacak olan veriler öncesinde, gayrimenkul piyasasında yükselen taleplerin desteği ile konut satışlarının Temmuz ayında üç yıldan fazla bir sürenin zirvesine yükselmesi bekleniyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, yeni ve ikinci el konut satışlarının geçtiğimiz ayda toplam 5.64 milyon yıllık hıza ulaşarak Kasım 2009'dan bu yana en yükseğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Bir başka veriye göre ise dünyanın en büyük ekonomisinin güçlendiği görülebilir.

Faizlerin artması ve kısıtlı konut arzına rağmen yükselen satışlar, konut fiyatlarının ve inşaat sektörü güveninin artmasını sağlıyor. Hükümetin ülke çapındaki harcama kesintilerinin azalan etkisi, konut ve otomobil sektöründeki yükselişle birleşerek, muhtemelen ekonominin yılın ikinci yarısında güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Washington merkezli Cornerstone Macro LP ortaklarından Roberto Perli, "Ekonomi yavaş yavaş gelişiyor. Konut sektöründeki toparlanmanın devam etmesini bekliyorum. Piyasanın temelleri yükselen mortgage oranlarının üstesinden gelinmesini sağlayacak kadar sağlam" yorumunu yaptı.

21 Ağustos'ta açıklanacak olan veriler öncesinde, Bloomberg anketine katılan 59 ekonomistin tahmin medyanına göre Haziran'da 5.08 milyon olan ikinci el konut satışlarının Temmuz'da 5.15 milyona yükselmesi bekleniyor.

İki gün sonra açıklanacak olan yeni konut satışlarının ise, yine Bloomberg anketine göre, Haziran'da 497,000 ile beş yılın zirvesine çıktıktan sonra Temmuz'da 487,000 olacağı tahmin ediliyor.