Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Parasal teşviklerden çıkışa ayak uydurmasının en çok gelişmekte olan ekonomileri zorladığını söyleyen Meksika merkez bankası başkanı Agustin Carstens, gelişmiş ekonomilerde para politikası koordinasyonu çağrısında bulundu.

Jackson Hole toplantısında yaptığı konuşmasında gelişmiş ekonomilerde para politikası koordinasyonu olmasının istendiğini belirten Carstens, "Gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının farklı yönlerde adım atması istikrarsızlığa neden olabilir" dedi.

Amerikalı politika yapıcılarının Eylül'de büyük ölçekli tahvil alımlarını azaltmaya başlayıp başlamayacağına ilişkin tartışmalar Mayıs'tan bu yana finansal piyasalarda çalkantılara neden olarak ABD'de mortgage faizlerde rekor artışa ve gelişmekte olan ülke hisse ve paralarında da değer kaybına neden oldu.

Dünya genelinde gelişmekte olan ülke hisseleri Mayıs'tan bu yana 1 trilyon dolar kaybetti. Gelişmiş ülkeleri kapsayan MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 13 kazanırken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 12 kaynetti. Hindistan'ın S&P BSE Sensex Endeksi ve Endonezya'nın Jakarta Bileşik Endeksi bu hafta 11 ayın en düşük düzeylerine gerilerken, Türk lirası da dolar karşısında rekor düşüğe geriledi.

Carstens, merkez bankalarının tahvil alımlarının hızının azaltılmasına yönelik planlarına atıfta bulunarak, "daha iyi ve net bir uygulama" çağrısında bulundu.

"Günün sonunda alışılmadık para politikalarına bel bağlayamayız" diyen Carstens, "Aynı zamanda şöyle bir faktör var ki; eğer piyasaları şımartmaya devam ederseniz, sermaye girişi, gelişmekte olan ülkelerde istikrar risklerine neden olabilecek hâle gelebilir" ifadelerini kullandı.