Advertisement
HABERLER ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

Bakır New York'ta, stoklarda son iki ayın en hızlı artışının görülmesinin ardından talebin üretimin gerisinde kaldığı spekülasyonunun tekrar ortaya çıkması sonrası düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Londra Metal Borsası (LME) tarafından izlenen bakır stokları yüzde 2.1 ile 21 Haziran'dan bu yana en hızlı sıçramasını yaparak 576,350 tona çıktı. Stoklar bugünden önce, 26 gün üst üste düşmüştü.

LME'de işlem yapma yetkisine sahip kurumlardan bir olan Triland Metals Ltd. brokerı Andrew Silver, "Stoklaraki artış önemli değil," dedi ve "Stoklar son dönemde daha fazla düşüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, dünkü yüzde 0.9'luk kaybının ardından, yüzde 0.2 düşerek, yerel saat ile 06:54'te, pound başına 3.3205 dolara geriledi. Üç ay vadeli bakır kontratları, LME'de, yüzde 1 geriledi. Londra piyasası dün kapalıydı.

LME tarafından izlenen bakır stokları 24 Haziran'dan bu yana yüzde 15 düştü ve dünyanın en büyük metal kullanıcısı Çin'de talebin iyileşmekte olabileceğini işaret etti. Barclays Plc'nin geçen haftaki raporundaki hesaplamalara göre, üretim bu yıl talebi 111,000 ton ve gelecek yıl 340,000 geçecek.

Comex'te fiyatlar bugün erken saatlerde, Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksinin Ağustos ayında 107.5 seviyesine çıktığını gösteren veri sonrası, yukarı yönde hareket etmişti. Bu Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviye. Bloomberg'in anketine katılan 42 ekonomistin tahminlerine göre, bu verinin 107 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Almanya, Çin ve ABD'nin ardından en büyük bakır kullanıcısı konumunda.

LME'de, aluminyum, nikel, kurşun, kalay ve çinko da düştü.

(14:40'ta güncellendi)