Advertisement
HABERLER ABONE OL

Merkez bankaları fiyatlarda yaşanan ralliler üzerine varlıklarını çeşitlendirme yoluna giderken, Rusya ve Kazakistan altın rezervlerini Temmuz'da üst üste 10. ay yükseltti. Meksika ise altın varlıklarını düşürdü.  

Altın varlığı bakımından en büyük yedinci ülke olan Rusya'nın elindeki altın miktarı, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından bugün açıklanan rakamlara göre 6.3 ton yükselerek 1,0002.8 ton oldu. Kazakistan'ın altın rezervleri ise 1.1 ton artışla yaklaşık 132 tona ulaşırken, Türkiye'nin elindeki altın varlıkları 22.5 ton arttı ve 464 ton oldu.

Haziran ayında son 34 ayın en düşük seviyesine gerileyen altın fiyatları o günden bu yana yüzde 19'luk bir ralli gerçekleştirirken, düşük fiyatlar mücevherat, sikke ve külçe altına olan talebi artırdı. Merkez bankalarından gelen talebin altın destekli fonlarda yaşanan rekor çıkışı dengeleyebileceği söyleniyor. Dünya Altın Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre ülkeler altın rezervlerini geçtiğimiz yıl 534.6 ton artırarak 1964 yılından bu yana en yüksek alımı gerçekleştirdi. Bu yıl 350 ton daha alınması bekleniyor.

Singapur merkezli Standard Chartered Plc küresel emtia araştırma direktörü Han Pin Hsi, "Bence bu uzun süre devam edecek bir trend. Birçok gelişen ülkeye baktığımızda altının bütün rezervlerine karşılık oranı hâlâ çok düşük. Gelişen ülkelerden gelen parasal genişleme çabalarına baktığımızda da bunun devam etmesi normal olur" yorumunu yaptı.

Külçe altın Aralık 2008 ve Haziran 2011 arasında yüzde 70 değer kazanırken, ABD merkez bankası Fed piyasaya 2 trilyon dolardan fazla para aktardı.