Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de askıda konut satışları düştü

ABD'de askıda konut satışları Temmuz ayında gerileyerek, yükselen mortgage faizlerinin konut piyasasındaki ivmeyi yavaşlattığına işaret etti.

Askıda konut satışları endeksi, Haziran ayındaki yüzde 0.4 düşüşün ardından Temmuz'da yüzde 1.3 gerileyerek bu yılın en dik düşüşünü kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endekste bir değişiklik olmayacağı yönündeydi.

-Moody's: Yükselen tahvil getirileri, toparlanmaya gölge düşürüyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, yükselen tahvil getirilerinin ekonomik toparlanmaya gölge düşürdüğünü belirtti.

Moody's'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, gelişmiş ekonomilerdeki artan gösterge tahvil getirileri ile gelişmekte olan ekonomilerdeki değer kaybeden para birimleri ve sermaye çıkışlarının, küresel ekonomik toparlanma üzerinde olumsuz etki yarattığı ifade edildi.

-Avrupa'da özel sektör kredilerinde rekor düşüş

Euro Bölgesi'nde şirketlere ve hanehalkına sağlanan krediler, bölge ekonomisinde toparlanmaya ilişkin işaretlerin gelmesine karşın,  Temmuz ayında da düşerek, gerilemesini 15'nci aya taşıdı ve kredi daralmasındaki rekor süre daha da genişledi.

Özel sektöre açılan krediler, Frankfurt merkezli Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) yapılan açıklamaya göre, yıllık bazda yüzde 1.9 düştü. Bu rekor hızda düşüşü işaret ediyor. Kredi satışları ve seküritazsyonu Temmuz ayında yüzde 1.4 geriledi.

-Carney: Piyasa gerektirirse BOE gevşetmeye hazır

Bank of England (BOE) Başkanı Mark Carney, yatırımcı beklentilerinin daha yüksek faiz oranlarına yönelmesi ve toparlanmayı aksatması durumunda BOE'nin genişlemeyi artırabileceğini ifade etti.

Carney, Nottingham'da gerçekleştirdiği bir konuşmada "Piyasanın banka faiz oranlarının nerede kalmasına yönelik beklentilerindeki yukarı yönlü hareket reel ekonominin karşı karşıya kaldığı mali şartları etkileyebilir. Eğer bunlarda bu daralma yaşanırsa ve toparlanma beklediğimiz güçlü büyümenin altında kalırsa bu toparlanmayı nasıl daha çok teşvik edebileceğimizi dikkatli bir biçimde değerlendireceğiz" yorumunu yaptı.

-ABD hisseleri dünün kayıplarını toparlıyor

ABD hisseleri, Suriye'ye askeri müdahale olacağı söylentilerinin iyice yükselmesiyle artan petrol fiyatlarının enerji hisselerinin ralli yapmasını sağlaması ile yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dün sekiz haftanın en düşüğünden toparlanıyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 14:41'de 1,636.42 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 53.14 puan, yani yüzde 0.4 kazançla 14,829.27 puana geldi. S&P 500 işlem hacmi dün, Haziran ayından bu yana ilk defa 30 günlük ortalamanın altında gerçekleşirken, bugün yine aynı saatlerde denk seviyede seyretti.

-Avrupa hisseleri 6 haftanın en düşüğünde

Avrupa hisseleri ABD'nin Suriye'ye askeri müdahale başlatacağı endişeleriyle beraber altı haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düşerek günü 297.89 puan ile 17 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyede kapattı. Endeks gün içerisinde yüzde 1.1'e varan kayıplar yaşadı. Gösterge endeks buna rağmen bu yılın en düşük seviyesini gördüğü 24 Haziran'dan bu yana yüzde 8.1 ilerledi.

-Dolar Fed beklentisiyle yükseliyor

Dolar, ABD ekonomisinin toparlanmayı hızlandırmasıyla para politikasının değişmesinin, yenin zayıflığını artıracağı iddiaları ile Japonya para birimi karşısında son dört günde ilk defa güçlendi.

ABD doları New York saati ile 08:12'de yen karşısında yüzde 0.5 güçlenerek 97.47 yene ve euro karşısında da yüzde 0.4 değerlenerek 1.3345 dolara çıktı. Yen, euro karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 130.09 yenden işlem gördü.

-Petrol "Suriye" endişeleriyle yükseliyor

Ekim vadeli WTI petrolün varil fiyatı 3.23 dolara varan artışlarla gün içerisinde 112.24 dolara kadar yükseldi ve 3 Mayıs 2011'den bu yana en yüksek gün içi seviyesini gördü. Kontrat Londra saatiyle 11:49'da ise 109.55 dolar oldu. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık üç kat üzerinde gerçekleşti. Kontrat dün 3.09 dolarlık tırmanışla 109.01 dolar oldu ve 24 Şubat 2012'den bu yana en yüksek seviyeden kapandı. Fiyatlar 2013 yılında yüzde 19 yükseldi.

Ekim vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 2.6, yani 2.98 dolar kadar yükselerek 117.34 dolar oldu. Avrupa gösterge ham petrolünün WTI petrol ile olan farkı 5.35 dolardan 5.62 dolara genişledi.

-Gelişen piyasalar 7 haftanın en düşüğünde

ABD'nin Suriye'ye askeri müdahale düzenleyeceği endişesiyle gelişen piyasa hisseleri yedi haftanın en düşüğüne gerilerken, Hindistan ve Türkiye'de para birimleri rekor düşük seviyede.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek New York saati ile 13:22'de 911.40 puana geriledi ve 2. gününde de düştü. Suriye'de tırmanan gerilim, gelişen ülke hisselerinin bu yılki kayıplarını genişletirken, hisseler toplamda 1 trilyon dolardan fazla değer kaybetti. Amerikan ekonomisinin toparlanmasıyla Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı spekülasyonuyla Hindistan, Endonezya, Tayland ve Filipinler'deki piyasalardan bu ay 2.4 milyar dolar çeken yabancı yatırımcıların satışlarını artırdı.