Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hazine tahvilleri ekonomistlerin yarın açıklanacak işsizlik başvurularının geçtiğimiz hafta artış göstereceği ve Fed'in varlık alımlarını azaltmada geri adım atmasına yol açacağı tahmininde bulunması üzerine yükseldi ve dünün düşüşünü sonlandırdı.

10 yıllık tahvil faizleri iki yılın en yüksek seviyesinin 3 baz puan yakınından geri dönerken, Fed yetkilileri 17-18 Eylül'de gerçekleştirecekleri toplantıda aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarını azaltıp azaltmama kararı verecek. ABD bugün 21 milyar dolar değerinde 10 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirmeye hazırlanırken, yarın da 13 milyar dolar değerinde 30 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirecek. Hazine tahvilleri Haziran ayından bu yana yüzde 1.7 kayıp yaşarken, üst üste 4. çeyreklik kaybına doğru ilerliyor.

Frankfurt'ta bulunan DZ Bank AG tahvil stratejisti Birgit Figge, "Varlık alım tartışmaları hazine tahvillerini etkiliyor ve son zamanlarda gelen veriler varlık alımında azalmanın kesin olarak başlayacağı izlenimini vermiyor. Yine de varlık alımı düşüşü yavaş yavaş geliyor ama eğer bunu yavaş bir şekilde yaparlarsa tahvil faizleri yüzde 2.8 veya 2.9 seviyelerine yavaşça düşebilir" yorumunu yaptı.

10 yıllık ABD tahvil faizleri 3 baz puan düşerek New York saatiyle 06:02'de yüzde 2.94 oldu. Faizler gün içerisinde yüzde 2.98'e kadar yükseldi. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 7/32 yükseldi ve 96 1/4 oldu. Faizler 6 Eylül'de yüzde 3.01'e kadar tırmanarak Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.