Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyanın en büyük altın kullanıcısı Hindistan'da talebin son 10 yılın en zayıf ekonomik büyümesinden etkilenen tüketici harcamaları ve volatil fiyatlarından dolayı düşmesi bekleniyor.

Krishniah Chetty & Sons Pvt. idari direktörü C. Vinod Hayagriv, mücevherat, sikke ve külçe altın satışlarının Ağustos-Kasım ayları arasında ekonomik yavaşlama ve merkez bankalarının külçe altın ithalatına getirdiği sınırlamalardan dolayı bir yıl öncesine göre düşüşe uğrayacağını belirtti. Hayagriv 2012 festivallerinde ne kadar altın satıldığına dair kesin bir bilgi vermedi.

Hindistan ekonomisi 2003 yılından bu yana en zayıf seviyede büyürken, yatırımlar ve tüketici harcamaları da gerileme yaşadı. HSBC Holdings Plc ve Goldman Sachs Group Inc. Hindistan için 2013-2014 büyüme tahminlerini yüzde 4'e çekti. Düşen altın talebi hükümetin içini rahatlatırken, bu tüketimi yavaşlatabilmek adına Hindistan hükümeti bu yıl 3 kez altında vergi artışı yaptı.

All India Gems & Jewellery Trade Federation Başkanı Haresh Soni, "Likidite darlığı ve tüketici harcamalarında düşüş olduğu için yeni alımlar gerçekleşmiyor. Beklentiler ekonomiden dolayı zayıf ve insanların çok fazla harcayacak parası yok. Bazı tüketiciler evliliği fiyatların düşeceği döneme dek erteliyor" yorumunu yaptı.